ГЕОПОЛИТИКА: НЕУРАЛГИЧНЕ ТАЧКЕ БАЛКАНСКЕ ЈЕДНАЧИНЕ

foto-neuralgicne-tacke-balkanske-jednacineСАД и НАТО Балкан третирају као свој геостратешки полигон и зону одбране Европе и ЕУ од безбедносних ризика. Управо је због тога председавајући Војног одбора НАТО генерал Петр Павел изјавио да је Балкан још увек потенцијални извор ратних сукоба и поручио да Северноатлантски савез мора да поседује способност одвраћања противника и одбране својих чланица, као и већу улогу у борби против тероризма.

 “НАТО мора да поседује способност, снаге и ресурсе за одвраћање противника и одбрани своје чланице од било какве претње“, каже генерал Павел, уз оцену да је ситуација у том делу Европе „далеко од стабилне“, устврдивши да „Балкану прети исламски тероризам, али и руски утицај“.

НАТО има највећу стрепњу од ширења исламског тероризма који има своје упориште и инсталације на Балкану и то у државама са муслиманским становништвом у БЈР Македонији, Косову, БиХ и Албанији. Од почетка деведесетих година формиране су базе и резервни положаји, као и мреже “беле Ал Каиде“ која је пружала услуге матичној организацији Осаме Бин Ладена, а сада даје подршку ИСИЛ са значајним бројем добровољаца на ратиштима у Сирији и Ираку. Поред тога, Балкан је и “капија Европе“ за исламске имигранте са великим ризицима планирања могућих терористичких акција по Балкану и ЕУ, где НАТО и САД имају своје базе и дипломатска представништва.

НАТО третира Балкан као неуралгичну тачку утицаја и сукоба интереса са Руском Федерацијом са којом је тренутно у најтежој фази међусобних односа који могу да се пореде чак и са Хладним ратом. Русија је заинтересована за Балкан, пре свега енергетски, али и јача своје утицаје и у БЈР Македонији, Србији, Републици Српској, Бугарској и Грчкој, а све је у бољим билатералним дипломатским односима са Турском.

НАТО политика је за “истискивање” Русије са Балкана и увежбава своје снаге на југоистоку Европе како да превентивно делују против Русије. На овај начин Балкан је постао неуралгична течка додира великих сила. Све то утиче и на међусобне односе држава на Балкану са различитим интересима и према САД, односно НАТО и према Руској Федерацији. Србија је као неутрална држава на великим искушењима, у тактички веома опасној “игри живаца“ између НАТО и Русије.

 

Пише: Томислав Кресовић

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: