ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА: СРБИЈИ ПОТРЕБАН ЕКОНОМСКИ ПАТРИОТИЗАМ

foto-srbiji-potreban-ekonomski-patriotizamЕкономски патриoтизам је заштита сопствених националних вредности, ресурса и њихово унапређење кроз укупан домаћи економски систем. У српском вишепартијском систему, међу првима о економском патриотизму је говорио лидер Покрета снага Србије Богољуб Карић. Основе таквог сагледавања развоја домаће привреде су брендирање најбољих српских производа и стварање навике да се купује домаћа роба.

Економска и политичка искуства од 2000. до 2012. године била су неселективна приватизација по неолибералном моделу и уништавање кључних индустрија које су у функцији економског патриотизма, пре свега аграрног комплекса, али и и других роба. Економски патриотизам замењен је економским колонијализмом и утицајем других држава на потрошњу у Србији, пре свега Хрватске, али и дугих држава ЕУ. Либерализација трговинских и других односа са ЕУ и уништавање сопствених капацитета Србију је од произвођача и тржишног конкурента на Балкану претворило у потрошача зависног од увозне робе.

Тако су се министри, политичари, трговци, али и бизнисмени окренули увозничком лобију који извлачи националне ресурсе из Србије, а увозе готове производе уз знатно више цене, што значи да 90 одсто капитала одлази у друге државе. Новоформирана Влада Србије покренула је точак вредновања сопствене економије, која је, истини за вољу, и даље под јаким утицајем увозничких лобија и интереса. Циљ економског патриотизма је спречавање увозних монопола и потреба да се цени и поштује домаћа роба са вишим стандардима и да се порези и профит реализују у Србији.

Слободно тржиште није по правилу и тржиште које негира домаће производе. Државе и економије које цене себе труде се да прво подстичу домаће вредности, знање и производе, а онда се окрећу увозу. Корумпиране економије и политике теже примату лобија које протежира увоз, уз узимање провизија које су, са једне стране, у функцији сиромшења грађана и домаће привреде , а са друге стране, омогућују богаћење страних и домаћих лобиста и структура државне и политичке моћи и власти.

Србија треба да се врати сопственим вредностима и да се подсети на неке поруке Богољуба Карића о мисији “зелене салате“ и баналности некритичног увоза онога што можемо и сами да изнсемо на своје тржиште. Зато је право време, а можда и последњи час, да се проговори о суштинском изражавању привржености својој домовини, о функционалном жртвовању за њену будућност, дакле о економском патриотизму.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

One response to “ПОГЛЕД ИЗБЛИЗА: СРБИЈИ ПОТРЕБАН ЕКОНОМСКИ ПАТРИОТИЗАМ”

 1. Mirko Stamenković says :

  Да се разумемо- није крив онај који пише домаће задатке средњошколског узраста о патриотизму и постулатима на којима почива свака национална економија док Србија кључа, а не ври, од сазнања да је најзад јавност добила право да јавно каже да је БОГОЉУБ КАРИЋ ЈЕДАНАНЕСТ ГОДИНА неоправдано у ИЗГНАНСТВУ, већ они који пуштају такве написе.
  ешко је наћи медиј који се бави чињеницом да се СУДСТВО НАСЛЕЂЕНО ОД КОШТУНИЦИНЕ И ТАДИЋЕВЕ ВЛАДЕ 11 година ПОИГРАВАЛО СА СТРПЉЕЊЕМ НАЦИЈЕМ, ОПТУЖУЈУЋИ Карића ЗА НЕКИХ СРАМНИХ 60 МИЛИОНА ЕВРА, за које су на крају признали да их није узео,ни украо, а у блогу који носи име Богољуба – ни речи!
  Нема ни слова о томе да су за тих 11 година ДРЖАВА, са ДИНКИЋЕМ Карићу отела МОБТЕЛ И НА ПРОДАЈИ САМО ТОГ ПРЕДУЗЕЋА, НЕКО СЕ У СРБИЈИ ОБОГАТИО ЗА ПРЕКО 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА
  Зато и кажем – криви су они који на овај начин већ годинама уређују БОГОЉУБОВ БЛОГ.
  И шта рећи више, осим да ме све то неодеољиво подсећа на оно – СЕЛО ГОРИ, А БАБА СЕ ЧЕШЉА,ЗАР НЕ ?!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: