ЕКОНОМИСТИ СЕ ПИТАЈУ: ДА ЛИ ЈЕ БЛИЗУ КРАЈ КАПИТАЛИЗМА?

foto-da-li-je-blizu-kraj-kapitalizmaГлобални свет преживљава позни капитализам који је добио нове облике. Либерална економија је у великој кризи, али је и даље основа богаћења малог броја светске популације. Држава кроз кејнзијански модел интервенционизма све више подсећа на левичарске економије социјалистичког типа западног света. У тако турбулентном свету Србија доживљава велике поделе, друштвене неједнакости са све већим степеном сиромаштва.

Управо на појму неједнакости заснива се нова студија “Велика подела“, нобеловца и бившег председника Светске банке Џозефа Стиглица. Основна идеја његове књиге (“Народна владавина, из 1% народа, за 1% народа“) била је мото и чувени слоган покрета “Окупирајмо Волстрит – Ми смо 99 процента“ – симбол масовности америчке грађанске иницијативе да се уличним демонстрацијама скрене пажња власти на забрињавајући пад животног стандарда, пораст незапослености, насиље корпорација и превисоке цене образовања.

Стиглиц говори да тај један одсто, који у САД располаже са близу 22 одсто богатства (најбогатијих 0,1 одсто са око 11 одсто), успева да захваљујући концентрацији моћи даље повећава неједнакост и непремостиви јаз, па чак и физичко раздвајање богатих четврти у односу на сиромашне делове градова, а са образложењем заштите одржавања јавних добара, или пак, омогућавања повољног социјалног и културног окружења.

.Критика модерног капитализма све више је у домену основних размишљања Карла Маркса, уз додатну анализу модерног капитализма технолошког доба. Тако Том Пикети у свом делу “Капитал у 21. веку“, која је према “Њујорк тајмсу прави бестселер, показује да је продубљивање јаза неједнакости праћено грамзивошћу власника крупног капитала, доминацијом материјалног над духовним, индивидуалног над колективним, појединачног и групног интереса над националним (државним) интересом, корупцијом, похлепом, масовном незапосленошћу, одсуством солидарности и криминализацијом друштва.

На све то треба додати пореску политику, која је била у корист богатих и моћних, а на глобалном нивоу коришћењем „пореских рајева“. Пикетијева теорија неподношљиве, неодрживе неједнакости у друштву доказива је и применљива на многе земље, посебно на земље у транзицији, попут Србије, где царује мешавина тајкунизације и државног монопола или тзв. „дивљи балкански капитализам“.

Трећу студију вредну пажње “Посткапитализам: Водич за нашу будућност“  написао је бивши дописник Би-Би-Сија Пол Мејсон. По њему, живимо смрт капитализма. “Капитализам неће бити срушен маршевима радника, већ нечим много динамичнијим, нечим што је било ‘невидљиво’ у старом систему, али што ће се пробити, преобликовати економију и створити нове вредности и понашања“, пише Мејсон. Он подсећа да је криза 2008. године избрисала 20 одсто глобалне  трговине и 13 одсто глобалне производње, а Европа и даље трпи кризне шокове.

Не постоји алтернативни модел, а банкарски систем који је целу кризу изазвао, сматра Мејсон, сада је још већи и јачи него пре кризе. Један одсто најбогатијих се још више обогатио. По Мејсону свет је у фази технологије које су донеле три огромне промене. Дошло је до смањења потребе за радом, односно замагљења границе између рада и слободног времена, као и границе између рада и зараде. Друга промена је све слабија способност тржишта да само формира цене.  Мејсон каже да су тржишта формирана на принципу оскудице неке робе, а данас на њему влада изобиље информација. Трећа промена је спонтани раст производње засноване на масовној сарадњи. Добра, услуге и организације више не реагују на диктате тржишта.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: