ЕВРОИНТЕГРАЦИЈЕ СРБИЈЕ: НА ПУТУ КА ПОДЕЉЕНОЈ ЕВРОПИ

FOTO Na putu ka podeljenoj Evropi.jpgСрбија је на дугом и тешком путу ка ЕУ отварајући ни мало једноставна и веома скупа поглавља. Крајњи исход евроинтеграција свешће се на усаглашавање политике Србије са политиком ЕУ, односно на стварању предуслова за регионалну стабилност и нормализацију односа са Приштином.

Док се Србија бори да докаже своју европску будућност, дотле је унутар ЕУ прави хаос. Међу великим играчима унутар ЕУ све је више подела на интересне и географске групације. Брегзит је показао слабости ЕУ и могућу најаву другим чланицама да напусте Унију. Унутар ЕУ постоје видне разлике, сукоби и “дипломатски ратови“ око мигрантске кризе, економије, санкција према Русији. Разлике у политичким ставовима међу државама односе се на велики број тема. Све ово доводи до могућих подела на блокове у Унији, иако већина оних који желе пактове наглашава да се не ради о новим поделама, већ само о уједињењу региона са заједничким интересима.

Европска унија све више постаје асоцијација мањих савеза европских земаља. Долази до уситњавања унутар ЕУ на подгрупе различитих интереса. Примера ради, унутар ЕУ функционише Вишеградска група која неформално делује кроз ставове Пољске, Мађарске, Чешке и Словачке. Дакле, ради се о словенским државама које су некада биле део интересне сфере СССР-а, а данас су под јаким утицајем Немачке и Аустрије.

Друга групација унутар ЕУ је Северноморска унија. Њени потенцијални чланови су државе које излазе на Северно море и имају заједничке интересе. Северноморску унију чини савез Белгије, Холандије, Луксембурга, Немачке, Данске и Шведске, које су чланице ЕУ, али и Норвешке. У овом блоку економску доминацију има Немачка.

Трећа групација је Алијанса Југа Европе против мера штедње. Реч је о државама југа и југоистока Европе који трпе тешкоће економске кризе, на удару су огромног прилива миграната и подела унутар ЕУ на тзв. Север и Југ. У Алијанси Југа Европе је седам земаља ЕУ: Француска, Италија, Шпанија, Грчка, Португал, Кипар и Малта. Све ове земље планирају да се уједине у борби против оштре политике штедње.

Моћ унутар ЕУ је у политичкој, економској снази и јединству, пре свега Немачке, Француске и Италије око којих гравитирају интереси других држава. Политички гледано, Србија је у интересној сфери Северноморске уније, а геополитички се наслања на Алијансу Југа Европе и Вишеградску групу. Раслојавање и поделе унутар ЕУ ће се наставити. Извесно је да ће доћи до темељне реформе ЕУ и нових малих интересних савеза. Ако икада Србија буде део ЕУ, ова заједница европских држава ће имати сасвим другачији изглед и систем функционисања.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: