НАЛИЧЈЕ ПОЛИТИКЕ: ПАРТИЈСКЕ ПАРАФОРМАЦИЈЕ У СРБИЈИ

foto-partijske-parapolicije-u-srbijiСрбија је одувек имала искуства са својим среским шпијунима, попут, Нушићевог Алексе Жуњића. Политичке странке у Србији у 19. и 20. веку биле су и остале регрутни центри доушничко-цинкарошке мреже. Политичке партије данас, као и раније, имају мрежу доушника који делују као информатори са терена. Током бурних деведесетих политичке странке имале су и своје паравојне и параполицијске формације које су радиле за власт или против ње. Да се подсетимо, постојале су парафомације у оквиру СПО, СРС, Странке срспког јединства, СНО, СДА за Санџак, али и албанских партија на Косову које су формирале ОВК.

Рецидиви такве праксе вуку свој корен из деловања комунистичке власти до 1990. године када су  у оквиру Савеза комуниста постојали “комитети за ОНО и ДСЗ“. Комитети су правили процене политичко-безбедносне ситуације. Свака месна заједница, радна организација, школа или институција имала је ове органе који су се бавили пре свега “унутрашњим непријатељима“.

После обнове вишестраначког система у Србији, политичке партије постају и регрутни центри за формирање разних параполицијских структура за “унутрашњу“ и “спољну“ употребу. Политичке партије су покретачи разних параформација које одлазе на ратишта, организују заштиту лидера странака или учествују у сукобима са владајућим партијама. Од тада владајуће партије у Србији имају своје “преторијанце“ увезане са структурама државних органа безбедности, а користе се углавном за разбијање опозиционих демонстрација и скупова. У предизборним кампањама било је појава организованог рушења штандова, цепања плаката, па чак и пребијања политичких опонената. Иза таквог понашања управо стоје организоване групе познатије као “пајсер бригаде“.

Када би се сабрао број ангажованих чланова у страначким параформацијама Србије до 2000. године, тај број би био на десетине хиљада наоружаних људи. Данас политичке партије на власти своју пажњу усмеравају на функционисање институционалних структура преко којих могу да спроводе безбедносне мере. Поред тога, политичке странке у Србији имају и јак утицај на навијачке групе које делују као неформални облици организованих параформација, али то је тема за себе.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: