ОПОЗИЦИОНИ ИЗБОРИ: ЖУТА ПОЛИТИЧКА “РАШОМОНИЈАДА“

BLOG Žuta politička rašomonijada.jpgДемократска странка се налази у Рашомон ефекту противречних политика са познатим актерима који су годинама били власт, а затим кренули једни против других на један мућак начин. Корене рашомон-ефекта проналазимо у култном филму “Рашомон“, знаменитог јапанског редитеља Акира Куросаве. Овај ефекат представља стање субјективне перцепције посматрача неког догађаја који дају битно различита, а једнако уверљива сведочанства.

Да је скицирање политичке стварности како је сагледавају перјанице ДС уверљиво њиховим бирачима или је само реч о мимикрији показаће страначки избори. Актуелном лидеру ДС “на црту“ ће изаћи Драган Шутановац, Србољуб Антић и Зоран Лутовац. Ипак, главни кандидати у политичкој и страначкој борби за место лидера видно посрнуле ДС су Пајтић и Шутановац. Обојица око себе окупљају присталице, деле и цепају странку посланике и ослабљено бирачко тело.

Драган Шутановац, чувени “НАТО питомац“ и бивши министар одбране Србије, који је заједно са тадашњим председником Србије Борисом Тадићем потписао споразум о сарадњи Војске Србије са Националном гардом Охаја, у свом изборном програму залаже се за легализацију истополних бракова, али не и за чланство Србије у НАТО-у. Његово одрицање од НАТО-а само је знак да су га западни ментори ставили на неку врсту “политичког леда“. Да би се допао располућеном чланству ДС-а Шутановац поручује да је прихватљива сарадња са Алијансом какву има Аустрија, и то најчвршћа могућа преко Партнерства за мир. Аустријанце нико не пита што нису у НАТО-у, јер сарађују на обострану корист.

Избори у “жутом предузећу“ нису ништа друго него борба за место политичког стечајног управника са дугом, и блокираним рачуном преко 900 дана, што све указује да ће се водити борба за оставину “политичког тестамента“ покојног лидера ДС и премијера Србије др Зорана Ђинђића.

Ако је веровати медијским спекулацијама, Лутовац и Антић ће бити само “атлетичарски зец“ у политичком надметању Шутановца и Пајтића. До избора који треба да се одрже 24. септембра, биће организоване четири јавне дебате у којима ће учествовати сви кандидати за председника. Прва и последња дебата се одржава у Београду, док ће кандидати политичке аргументе износити и у Нишу и Новом Саду.

Тужно је гледати шта је остало од политичког наслеђа Зорана Ђинђића чија се странка претворила у непристојну “рашомонијаду“. После Ђинђића уследиле су само политичке негације. Његову политику поништио је Борис Тадић, а Тадића је поништила политика Драгана Ђиласа. После Ђиласа, велико “политичко ништа“ пружио је Бојан Пајтић. Сада Драган Шутановац планира да се приближи владајућој коалицији на неким новим изборима одустајањем од НАТО политике, чиме практично одбацује од ДС све политичке опције које нису по вољи бирачима у Србији.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: