ПРАЗНИЧНО (НЕ)РАСПОЛОЖЕЊЕ: ТЕШКЕ РЕЧИ РЕИСА КАВАЗОВИЋА

foto-teske-reci-reisa-kavazovicaУ предреферендумској Републици Српској свакa реч коју изговоре званичници из Сарајева има своју специфичну тежину.  Посебну тежину имају речи изговорене у време највећег муслиманског празника Курбан-бајрама. Верски поглавар босанских муслимана реису-л-улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Хусеин ефендија Кавазовић одржаио је своју беседу, тзв. хутбу декларативно позивајући све вернике и све народе у БиХ да заједнички граде земљу у слози и љубави, да се залажу за мир, правду и истину.

Међутим, реис Кавазовић је током свог обраћања верницима, које је пренела Агенција Анадолија (АА), превсходно упутио “отровну стрелицу“ комшијама Србима. “Данас, нажалост, има оних који би угасили светло, који би волели да завлада мрак. У нашој домовини то се десило пре више од 20 година, стотине хиљада људи је страдало, рат је опустошио земљу, а народ завио у црно. Неприхватљиво је да данас ослушкујемо исте претње и да заноћавамо у стаху – ово је земља свих нас, она нас је отхранила. Инатом се могу поткопати њени темељи, ударити на њен поредак, може се срушити властита кућа, али морамо знати да потом морамо живети у туђој. Муслимани у томе неће учествовати. Нећемо дати легитимитет онима који угрожавају мир, на сваки начин покушавају посејати зло“, рекао је Кавазовић.

Било би поштеније да је реис прво погледао у сопствено двориште. Ту би сигурно видео да му се у вољеној Босни још увек башкаре сви они “пси рата“, који су поженили домицилне муслиманке и створили наопако потомство. То су исти они људи који су у име виших верских побуда одсецали главе и вршили сваковрсна мучења ратних заробљеника. У извештају Генералне скупштине УН од 6. септембра 1994. године наведени су злочини муслиманских плаћеника у Армији БиХ. Примера ради, група од 43 муџахедина из Саудијске Арабије коју је предводио Абу Иса Ел Маки извршила је бруталне злочине над српским становништвом у општини Теслић. Муџахедини су починили ужасна варварства широм Босне и Херцеговине.

Муџахедински покрет је настао осамдесетих година током рата у Авганистану. Тада западном свету, пре свега званичном Вашингтону, нису сметале организоване муслиманске војне формације које су водиле отворени рат против совјетске војске. Међутим, муџахедински напори да обнове исламску државу привукле су на хиљаде муслиманских добровољаца, углавном из арапских земаља. У финансирању њихових насилних метода нарочито се истицала Саудијска Арабија.

“Прво место где су након Авганистана дошли муџахедини била је Босна. Према тој земљи кренули су људи, углавном с Блиског истока, који о Босни нису знали апсолутно ништа. Не само да нису познавали тамошњу културу и језик, већ, како су касније у личним исповестима признали, њихови челници нису имали појма о томе где се географски налази Босна. Никада раније нису за њу чули и нису били сигурни да ли је та земља у Северној или Јужној Америци, Европи или у Аустралији“, каже за Радио Слободна Европа Еван Ф. Кохлман, стручњак за тероризам, саветник америчке владе и Федералног истражног бироа (ФБИ).

Нису потребне скупе обуке или специјализације из социјалне психологије и других сродних дисциплина да би научили да разликујемо добро од зла. За то је потребно имати само уобичајно домаће васпитање. Из породице се носи љубав према ближњем, према комшији, нацији и људима уопште. Ко је то у Босни “угасио светло, посејао зло и пожелео да завлада мрак“ не би требало да буде теба којом би се бавили босански верски поглавари било које религијске оријентације. Психолошки одбрамбени механизми којима се искупљује свој народ, а кривица намеће другима не може донети никоме добро.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: