ВРЕМЕ ИСЛАМОФОБИЈЕ: СРБИМА НЕ СМЕТА БУРКИНИ

foto-srbima-ne-smeta-burkiniЕвропа и ЕУ се налазе пред највећим искушењем рата против тероризма и пред великим зазором од ислама као треће религије присутне у Европи. Без обзира на то, да ли је тероризам унутрашњи, спонзорисани или државни, страх који ствара код грађана широм Европе наноси им велике трауме. Страх од ислама отвара и потенцијалне сукобе вера и цивилизација, пре свега може да дође до потенцијалних конфликата хришћанске Европе са муслиманским светом који се све више преливају на Стари континент.

У европским државама све су већи захтеви за строгу контролу муслимана. Овај облик ксенофобије ствара менталитет изолационизма и отвара врата прогона и кршења људских права, пре свега, оних муслимана који су се родили у Европи, али и економске или било које друге имиграције. Готово да је незамисливо да би, рецимо, у Београду на Ади Циганлији неко примедбовао муслиманкама које се купају у буркинију. Са друге стране тај одевни предмет је у Француској  изазвао готово хистеричну исламофобију.

Чак ни многобројни терористички акти које су доживели Французи нису довољно оправдање за такво понашање. Деценијама уназад Срби су били жртве верских конфликата. Неколико генерација Срба се директно сукобило са муслиманским светом, па су данас умногоме толерантнији од западних европљана. Не треба заборавити да су управо водеће државе ЕУ својевремено подстицале сукоб вера и култура на Балкану, уз велику осуду Срба што је и представљало оправдање за НАТО агресију на СРЈ.

Деведесетих година на Балкану отворен је “сукоб цивилизација“ који се после две деценије проширио по Европи. Балкан је био живи експеримент продора ислама и, пре свега, исламског радикализма, како муџахедина, тако и вехабија, мрежа чланова Ал Каиде и сада ИСИЛ-а. Све садашње појаве исламског радикализма прошле су преко Балкана уз благослов ЕУ, САД и НАТО.

Сада се западним силама све то враћа као бумеранг. Злодух је пуштен из боце управо уз помоћ намерно створене јаке мреже исламског радикализма, почев од Авганистана, Ирака, Сирије, преко Турске и Балкана, па све до држава западне Европе и Русије. Борба против исламског и других облика тероризма је нужна, али никако не би смело да се дозволи ширење исламофобије која би на крају могла да се заврши великим прогонима и отвореним сукобом између хришћана и муслимана на тлу Европе.

Србија као хришћанска држава и БиХ као мултиетничка и мултиконфесионална творевина биле су жртве сукоба концепција Новог светског поретка, али и јачања радикалног ислама. На таласима подршке јачању исламизма и верског радикализма многе државе су признале Косово. На тај начин убациле су “вирус“ сепаратизама у Европу. Међу првима исламизацију Балкана је подржала Велика Британија која је сада иступила из ЕУ. Страх од ислама се све више шири по Европи уз опасне тензије које “миришу“ на облике грађанског и верског сукоба у ЕУ, али и ратних сценарија и блокаде Европских граница.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: