ОБАВЕШТАЈНИ РАТ: ХРВАТСКИ ШПИЈУНСКИ ГАМБИТ У СРБИЈИ

FOTO Hrvatski špijunski gambit u SrbijiШаховско отварање у којем једна страна у интересу што бржег развоја фигура, освајања центра, успоравања развоја противничких фигура или само у сврху заоштравања игре жртвује обично пешака, али некада и јачу фигуру, назива се гамбит. Обавештајно-пијунски гамбити на релацији Београд-Загреб трају већ 25 година. Тајне службе Србије и Хрватске су међусобно ратовале, али и сарађивале. Било је међусобне размене, хапшења, али и елиминације припадника обавештајног братства обе државе у име виших циљева и националних интереса.

 Хрватски обавештајци који делују у Србији највише се баве привредном шпијунажом, али су заинтересовани и за инфилтрирање у структуру политике и државне управе. Постоје велике индиције да су хрватске тајне службе биле умешане у организацију атентата на премијера Србије др Зорана Ђинђића, јер је, рецимо, Милорад Луковић Легија из бивше структуре ЈСО и Државне безбедности имао валидни пасош Хрватске. Ово само говори о дубини утицаја хрватске тајне службе у безбедоносни систем Србије док је на власти био Слободан Милошевић, али и касније.

 Хрватаски обавештајни систем дуго има своје “спаваче“ и “кртице“ у појединим политичким партијама, државним компанијама и институцијама у Србији. Познато је да имају и своје резиденте у медијима, банкарским установама и другим институцијама где се складише велике базе података грађана Србије. Хрватска је свој обавештајни систем увезала са НАТО, али је у значајној мери под “присмотром“ немачког безбедносног система БНД.

 Недавно је у Немачкој осуђен на дугогодишњу казну југословенски обавештајни тим Мустач-Перковић, који су били део “машинерије“ која је пре више од три деценије организовала убиство хрватског дисидента Стјепана Ђурековића. У време распада бивше Југославије БНД је држала под контролом Туђманову тајну службу.

 Немачка обавештајна заједница је провалила неке намере хрватских тајиних служби и дала информације служабама безбедности и државним органима Србије. Процена немачке БНД је да Хрватска тајна служба под притиском политичких екстремиста смишља озбиљне провокације према Србији и њеној унутрашњој безбедности. Агресивна концепција хрватских тајних служби неодговара стабилности Балкана и утицају ЕУ и Немачке у региону.

 Хапшење једног од припадника хрватске тајне службе у Србији од стране БИА у суштини нема, нити би требало да има било какву дозу сензационалности. У обавештајним круговима је познато да се таква врста хапшења изводи јавно и на спектакуларан начин само када су у питању откривени, тзв. “истрошени шпијуни“, који више не могу да буду коришћени за подметање фалш информација обавештајној агенцији за коју раде. У време политичких тензија када Хрватска отворено условљава наставак евроинтеграција Србије уколико не укине универзалну надлежност из закона којим процесуира хрватске ратне злочинце, хапшење обавештајца који је прикупљао податке за потребе хрватске Војно сигурносно-обавештајне службе о официрима ЈНА, представља само покушај званичног Београда да постигне још један политички поен.

 У наредном периоду може се очекивати наставак размене “дипломатских пацки“ на релацији Београд-Загреб, као и откривање операција и хапшења “потрошених“ обавештајаца са обе стране.

 Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: