ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА У “БОСАНСКОМ ЛОНЦУ“

Foto Srbija u bosanskom loncuОвих дана је одржавање референдума у Републици Српској прворазредна политичка тема у региону. Овај демократски чин не би био толико опасан када не би произвео “домино ефекат“. Хрватска и Федерација Босне и Херцеговине, уз подршку западних сила, не желе да се одржи референдум у Републици Српској, док је Руска Федерација поуздани партнер и подршка организаторима у Бањалуци. Због свега тога, Србија је на линији ватре са различитим захтевима да подржи, односно да не подржи одржавање референдума или да тражи његово одлагање. Србија као гарант Дејтонског мировног споразума има обавезу заштите Републике Српске од  свих могућих притисака који би водили укидању овог босанског ентитета. То практично значи да државни врх Србије има веома одговорну, посредну, улогу у смиривању “балканских страсти“.

Свака одлука биће различито третирана. Ако државни органи Србије подрже референдум у РС, то практично значи да се улази у отворену конфронтацију са међународним институцијама, пре свега ЕУ и САД, али и са званичним Загребом и Сарајевом. Оржавање референдума може само да утиче на дестабилизацију Додикове власти и стварање све већих политичких поларизација. Одлагањем референдума само би се за неко време проблем пацио “под тепих“. На тај начин би се само створила “тињајућа криза“.

Од Србије се сада очекује да пази да “босански лонац“ не искипи. Потребно је сачувати регионалну стабилност, али истовремено вештим дипломатским маневрима не нарушити добре односе са Републиком Српском и сачувати углед у процесу евроинтеграција. Спровођење референдума као неоспорног демократског чина не би смело да буде проблем. Спорна је укупна ситуација на Балкану и у Европи која више “мирише“ на барут, финансијску кризу и поделе унутар ЕУ.

Уместо провоцирања Брисела, Берлина и Вашингтона рационалније је да руководства Србије и Републике Српске ослоне на постулате реалполитике и отворену кризу трансформишу у  умирујућу политичку ситуацију за све оне који себе виде као учеснике спора. Државна политика не сме да буде авантуристичка. Свима у Европи је сасвим јасно да “босански лонац“ кључа. Са маргина политичке сцене контроверзни шведски политичар и дипломата Карл Билт каже: “Где нас то може одвести, не знамо. Ових дана су ме питали забринути грађани хоће ли поново бити рата као деведесетих. Категорично сам тада рекао да то није могуће, али био сам веома забринут зашто ме то уопште питају, и то не једном“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: