ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА У РЕГИОНАЛНОЈ “БАРАЖНОЈ ВАТРИ“

srb-na-nisanuСрбија је на мети политичког екстремизма у Хрватској, БиХ и на Косову. Хрватска шири политичку и етничку нетрпељивост према Србији која није само предизборног карактера, већ је део државног пројекта. За ту своју негативну политику према Србији добила је ветар у леђа од стране појединих моћних западних дипломатија да би ослабила позицију Србије у региону и блокирала је на путу ка ЕУ. Власти у Сарајеву притискају Србију због подршке Републици Српској и њеном настојању да брани своју националну политику кроз референдум као дејтонски ентитет у БиХ. Запад очекује да Влада Србије “окрене леђа Републици Српској, а да онда међународни фактор додатно притиска Додиков политички курс.

 Власти на Косову покушавају да минирају део Бриселског споразума око формирања ЗСО и слободног кретања Срба, али и улоге званичног Београда на Косову. Управо због тога премијер Србије Александар Вучић је рекао да је регионална стабилност и позиција Србије у региону озбиљније угрожена. Премијер Вучић је државни став око регионалне нестабилности изложио представницима дипломатског кора и шефовима мисија међународних организација и институција у Србији. Суздржаност пред видним провокацијама је пожељна. Свака држава брани своје интересе и национално достојанство. Одбрана интереса прво се реализује дипломатским средствима, а онда применом одређених економских и политичких мера које дају до знања праг државне “издржљивости“.

Регионални притисак на Србију долази од политичких структура које виде да је Србија сада најстабилнија у региону, да јој расте економски и међународни углед и да постаје озбиљни фактор интеграције и стабилности Балкана. Премијер Србије сагледава ову смишљену политику Загреба, Сарајева и Приштине и њихових ментора, и покушава да “балансира“ у провокативној антисрпској политици. Међутим, таква политика “тактичког повлачења“ се не може дуго трпети без упозорења ЕУ и САД за опасне варнице које се потпаљују на Балкану.

Србија треба да покаже “дипломатски осмех“ пред пројектованим играма, али и да “покаже зубе“, односно да свима да до знања да је способна да у датим околностима економски и дипломатски реагује на понижења и притиске. Није потребно да држава Србија “бљује ватру“, нити је корисно да се сама “посипа пепелом“. Све су ово јаке провокације да се Србија представи као фактор сукоба и да се преко синхронизоване акције коју воде “у сенци“ поједине државе ЕУ Србија дестабилизује. Србија треба да покаже снагу своје политике, али не и да буде регионални “мормон“ који ће окретети и другу страну образа да јој лупа шамар како се коме прохте.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: