БАЛКАНСКЕ ТЕМЕ: НАЦИОНАЛНИ КОМПЛЕКС ИНФЕРИОРНОСТИ

351631_vrbe1-fonet_fПојединац, друштвене групе, али и народ под утицајем својих елита, пре свега, политичких могу појачати национални комплекс инфериорности“. Реч је, наиме, о појачаном осећању мање вредности који представља препреку за развој индивидуе, али и народа. Национални комплекс ниже вредности или мање вредности, национални комплекс инфериорности је појам који се користи код објашњавања манифестовање осећаја ниже вредности на нивоу политичких елита народа, те појединих припадника неког народа у односу на припаднике неког другог народа. Балкан као део Европе носи у себи синдром националног комплекса инфериорности међу државама и народима по логици које вреднији, јачи или слабији.

 Србија је у двострукој матрици “националне инфериорности“. Прва је да се у структури српског друштва фаворизује его јачег или слабијег у односу на друге народе на Балкану, стид на сопствену традицију и вредности, пре свега, према језику, писму и културној баштини. Тако сами себе “поништавамо“, негирамо или хвалисаво издижемо. Реч је о рушењу сопствених културолошких и етничких вредности и “мешања“ са страним утицајима на некритичан начин. Такве појаве је најбоље описао Јован Стерија Поповић у “Покондиреној тикви“ и другим комедијама. Идеолошко, малограђанско и чифтинско понашање доводи до уништавања “старог“ у име наметања “новог“ што долази из туђине. Српски комплекс инфериорности је и стална потреба да се уједињује и са онима који то неће и не желе.

 Таква логика је била приликом стварања и одржавања свих државних заједница Југославије. Неки народи, попут, Хрвата од 1918. године до 1991. године нису желели да буду у заједници са Србијом. Логика хрватског шовинизма испољена је у Другом светском рату. Комунистичка власт је покушала да прави вештачку симбиозу, а онда је 1991. до данас развијен хрватски комплекс националне инфериорности против Србије и Срба која иде по “дубини“ друштва.

 Сада модерна Хрватска “сатире“ све што подсећа на српски утицај и обележје српског народа. Хрватска као чланица ЕУ демонстрира школски пример националне инфериорности која иде преко лажног новоговора, ширења србофобије и величања етничког чишћења Срба. Прича за себе је избацивање ћирилице из јавне употребе и прогон неподобних књига (про)српских аутора. Како је у Хрватској тако је и на Косову међу Албанцима, али и у Федерацији БиХ у односу према Србији и Србима. Готово да је невероватно да се један народ у “срцу Европе“ ванредно труди да одржи свој језик и писмо, своју културу која под притиском глобалног друштва све више нестаје или се квари.

 Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: