ГЕОПОЛИТИКА: ЕВРОПА У СТРАХУ ОД ХИБРИДНОГ РАТА

FOTO Evropa u strahu od hipridnog rataСве веће конфронтације великих светских сила остављају дубоке ожиљке на Старом континенту. Немачка све више ради на стварању “ратне фобије“. Званични Берлин је својим грађанима препоручио да праве залихе хране и воде. Први пут после краја “Хладног рата и немачке кризе из 1949. године један немачки канцелар, тачније канцеларка Ангела Меркел је на основу националног безбедносног плана препоручила да би свако требао да набави намирнице које би биле довољне за живот бар за десетак дана. То се односи и на залихе воде. Разлог су могући оружани сукоби или терористички напади.

У концепту који има 69 страна пише да “напад на територију Немачке који би изискивао конвенционалну одбрану земље – није вероватан“. И поред тога, превенција налаже “примерене припреме за развој ситуације који би могао представљати егзистенцијалну опасност“.

Међу гласнијим заговорницима “Трећег светског рата на парче“ је и папа Фрања који је осудио терористичке нападе у Паризу 2015. године окарактерисавши их као „нељудски чин“ без оправдања. Бивши аустријски вицеканцелар Ерхард Бусек изјавио je: “Суочавамо се са подмуклим Трећим светским ратом, а узрок томе је што се озбиљност стања не спознаје у чињеници да је сећање на велке ратове обледело,  те нико не жели да мисли на супротност миру“. Он је указао да се карактеристика рата променила, додајући да смо суочени са подмуклим увлачењем ратних сукоба у друштво. Европа је у страху од ширих терористичких сукоба у оквиру тзв. “хибридних“ и асиметричних конфликата. Европа је заплашена и могућим негативним сценаријем у конфликту Украјине и Русије и заоштравању односа на релацији НАТО-Русија. Све то прате превирања због негативних опција нове мигрантске кризе, али и заоштрених односа у Турској.

Немачки грађани су збуњени и уплашени због ових владиних препорука. По свему судећи, предложене и препоручене мере немачке канцеларке немају само превентивни карактер, већ имају и политичку димензију која треба да хомогенизује нацију и поврати пољуљану политичку позицију актуелне власти. Поред тога, предложене мере имају и економску димензију националне потрошње према домаћим компанијама, али јачају и облик националне ксенофобије могућег ограничавања уласка имиграната.

Немачке мере предострожности посебно су значајне за Балкан и Србију која је транзитна зона за мигранте са Блиског и Средњег Истока, који спорадично са собом носе и елементе исламског радикализма. Мере које је предузео званични Берлин можда ће пратити и друге државе ЕУ у смислу превенције за неке друге потенцијалне екстремне ситуације.

Пише:Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: