ДРУШТВЕНИ ФЕНОМЕНИ: ПРОСТИТУЦИЈА ПОД ВЕЛОМ МИСТЕРИЈЕ

FOTO Prostitucija pod velom misterijeНајстарији занати“ и/или послови на свету су политика и проституција. Политка је постала вештина, занат, јавни посао и наука, а проституција феномен између социјалне патологије и примарне људске потребе. Судећи по домаћим таблоидима, политичари и проститутке све више иду “руку под руку“. Неки државни чиновници су се чак осмелили да у својим кабинетима запосле ескорт даме. За задовољење својих еротских фантазија издвајају огромне суме, проституткама купују станове, аутомобиле, одвлаче их на јахте и обасипају скупим поглонима.

Већи део бизниса од проституције је без системске контроле државе, и то не само у приходима,  већ генерално посматрано, контроле која се односи на трафикинг жена, нарко тржиште, порно индустрију, рентирање некретнина и ширење полно преносивих болести. Колико год да држава покушава да санкционише “најстарији занат“,  толико постоји интересовање за проституцију у свим друштвеним слојевима. Што је друштво сиромашније, то је шира база проституције без контроле и са јаким упливом мафије. По неким проценама Србија има негде око пет хиљада организованих “дама сумњивог морала“ и исто толико “самосталки“.

Свет проституције је и даље под велом мистерије и закулисних радњи. Овај незаконит “бизнис“ у Србији је извор стотина милиона евра које обрћу макрои. Лака зарада мотивише људе да компромитују своје часне послове таксиста, полицајаца, официра, припадника службе безбедности или привредника и политичара. Територијом српске престонице владају домаће проститутке. За разлику од претходних година, све је мање девојака из Молдавије, Украјине и Русије. Мањак конкуренције са истока надокнадиле су девојке из унутрашњости Србије, а међу њима је све више студенткиња које проституцијом плаћају своје школовање.

Проституција је озбиљан и уносан посао и у њему владају неписани, али чврсти закони. Пишу их углавном макрои. Велики број проститутки и жигола живи на друштвеној маргини, али су неретко и део џет сета. За пружање сексуалних услуга на “уличном тржишту“ цене су од 20 до 200 евра по сату, али цена може достићи и више хиљада евра у екстра организованој елитној проституцији у зависности од захтева богате клијентеле.

На списку организатора елитне проституције има старлета, али и ученица, студенткиња, домаћица, службеница, радница, естрадних уметница и тзв. “интелектуалки“, а клијенти су познати директори банака, спортисти, уметници, политичари, привредници… Међу клијентима су и странци, који раде у Београду или су овде због посла. Неки од њих су ангажовали девојке у иностранству, па су путовале у земље ЕУ, Црну Гору, БиХ, али и у богате арапске земље. Клијенти су бирани само по препоруци и након провере. Бизнис од проституције је организован регионално, тако да се мреже проституције увезују на читавом простору Балкана, па се “продавачице љубави“ извозе из Србије и БиХ на Косово за потребе КФОР-а или у Црну Гору и Хрватску за потребе страних армија на Јадрану и богате клијентеле у летњем периоду.

Да је посао проституције постао добро маркетиншки организовн састављен је и Кодекс понашања и излгеда “продавачица љубави“. По једном од саоштених кодекса у поглављу “Начин одевања“ саветује се да буду сексипилне, али не и просте, док је у поглављу “Нега тела“ прописана обавеза да упражњавају спорт и одржавају хигијену. Затим, у поглављу “Уредност“ наведено је да секси фотографије не могу да се праве у неуредној соби. У поглављу “Образовање“ је наведено да девојка мора да прати дешавања како би могла да води разговор. У свим поглављима се инсистира да девојке треба да буду “даме“.

У циљу заштите својих интереса држава ће пре или касније морати да се позабави решавањем питања “најстаријег заната“, без обзира на то да ли ће стратегија ићи у правцу легализације или примене строжих санкција. Данас на терену проституција постаје својеврсна институција са јасно дефинисаним циљевима и  профитом.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: