ЧОВЕК СА СТОТИНУ ЛИЦА: ПОЛИТИЧКИ КАРАКТЕРИ ДР ВОЈИСЛАВА ШЕШЕЉА

Politički karakteri dr Vojislava ŠešeljaАкадемик политичког спиновања или извртања политике да би постигла свој циљ је лидер СРС др Војислав Шешељ. Несумњиво да је др Војислав Шешељ постао икона Хашког трибунала и да је захваљујући својој борбености ослобођен од сваке одговорности. Тако је лидер СРС поразио Хашки трибунал, али се поставља питање по коју цену?

Одлука да лидер СРС буде пуштен на слободу није само лична борба др Војислава Шешеља, нити судије Антонетија и дела судског већа. То је, пре свега, одлука моћних држава које финансирају суд и утичу на њега. САД су успеле да пресудама у којима су у већини грађани Србије и Срби из Републике Српске и Хрватске, наметну одговорност за тежину рата и сукоба на Балкану, што би умногоме требало да оправда све геополитичке “казне“ и притиске. Да би, барем мало, показали коректност, лидер СНС проф. др Војислав Шешељ је вољом САД пуштен на слободу, што наравно не значи да није постојао и утицај на Трибунал од стране других западних држава, као и Русије.

После пуштања др Војислава Шешеља из “хашког казамата“, званични Вашингтон није ни једном негативно реаговао на обновљену реторику “Велике Србије“, која је временом све мање заступљена у политици СРС и њеног лидера. Сада је др Војислав Шешељ враћен на политичку сцену Србије као рационални “мрзитељ“ Запада, али и као вешт политички манипулатор. СРС и њен лидер се сада наводно залажу за победу председничког кандидата у САД Доналда Трампа. Лидер СРС зна да председници САД не мењају спољну политику, већ је интересно следе и стратешки мењају “играче на терену“.

Пред долазак потпредседника САД Џозефа Бајдена, познатог лобисте за независност Косова, испред Скупштине Београда др Војислав Шешељ и његови посланици наступили су као “симпатизери“ Трампа поручивши: “Гласајте за Трампа, гласајте за будућност Србије“. Шешељ је познат по паљењу застава САД, Хрватске, ЕУ и све је то део политичког фолклора. Познато је и памти се да је крајем 1990. године јавно, испред тадашње амбасаде САД у Улици кнеза Милоша, са Српским четничким покретом подржао америчко бомбардовање Ирака, слао саопштење где нуди помоћ, па чак и организовао добровољце да учествују у том рату.

Касније је постао “фан“ Садама Хусеина. Што се тиче његовог антикомунистичког дисидентства, др Војислав Шешељ каже: “Крајем осамдесетих година сам у Стејт департменту примљен као први српски антикомунистички дисидент, и то са свим могућим највећим почастима. Нисам љубитељ нити мрзитељ Америке. Мој однос према Америци зависи од односа тамошњег режима према Србији“.

Режим у САД је унапред познат када је реч о спољнополитичким интересима посебно према Балкану и Србији. САД желе да Косово буде чланица ЕУ и под НАТО кишобраном, а БиХ интегрисана као унитарна држава. После повратка др Војислава Шешеља из Хашког трибунала промењена је политичка реторика интересног карактера. Лидер СРС је постао велики “демократа“ и тумач парламентаризма са циљем да поврати или добије ново бирачко тело и ојача своју странку. Међутим Шешељево пуштање на слободу без оптужнице, као слободног човека, није без “бланко потписа“. Они који стоје иза Хашког суда јасно су послали поруку Србији и бившим кажњеницима и оптуженицима како треба да се понашају на политичкој сцени. Ништа није дато “на лепе очи“. Тако је лидер СРС крајем 2015. године рекао: “Амерички притисак почиње да расте. Спремни су да активирају своје ‘спаваче’, како међу опозицијом, тако и међу непредњацима“. Велико је питање где се у тој игри налази лидер СРС проф. др Војислав Шешељ.

Пише:Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: