ГЕОПОЛИТИКА: БАЈДЕН ДЕЛИ ЗАКАСНЕЛЕ ПАЦКЕ

FOTO Bajden deli zakasnele packeДомаћи, али и светски медији са посебном пажњом су пренели вест да је у Приштини потпредседник САД Џозеф Бајден тражио од политичких лидера Косова да омогуће формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову. У супротном би ризиковали да изгубе подршку САД.  У реченици потпредседника Бајдена: “Ми желимо да имамо јако Косово које ће бити пуноправни члан ЕУ“ може се сагледати целокупни “modus operandi“ који САД као хегемон примењује на вештачки створене тзв. “банана државе“.

Нема сумње да је “иза затворених врата“ премијер Александар Вучић вештом дипломатском реториком успео да потпредседнику САД Џозефу Бајдену представи са каквим проблемима се званични Београд суочава у процесу имплементације Бриселског споразума. Очигледно је да је Бајден схватио значај формирања Заједнице српских општина, и да је обећао премијеру Вучићу да ће се заложити за испуњење преузетих обавеза свих страна које су потписале споразум.

Међутим, остало је сакривено “полупрозирним велом“ шта заправо представља Заједница српских општина. Према договору Београда и Приштине, Заједница би требала да има оснивачки статут, председника, потпредседника, скупштину и веће, те пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног развоја. Површина будуће Заједнице српских општина износи 1870 квадратних километара, што је 17,2 одсто укупне територије КиМ. Заједницу би требало да чине општине Северна Косовска Митровица, Зубин Поток, Лепосавић, Звечан, Штрпце, Клокот–Врбовац, Грачаница, Ново Брдо, Ранилуг и Партеш. Воде се преговори да се и Гора укључи у ЗСО, али то Приштина неће дозволити докле год се не спроводу закони локалне самоуправе Косова.

Формирањем ЗСО ни изблиза неће бити решено “српско питање“ на Косову и Метохији, јер је ван договора Београда и Приштине остало око 15 хиљада Срба који живе у више од 60 места, попут, Велике Хоче, Гораждевца, Ораховца… Остало је нерешено и питање српских манастира.

Преговарачки тимови о будућем статусу Косова нешто више од деценије покушавају да заједно са званичницима Српске православне цркве припреме захтев за стварање заштићених зона око православних манастира на Косову. У свему томе косовски Албанци виде само део стратегије за стварање компактних српских териотрија у овој покрајини, тако да до данас елементарни српски национални интереси на Косову нису ни изблиза задовољени.

Није згорег поменути да је тврђи став потпредседника САД Џозефа Бајдена упућен албанским лидерима на Косову да морају да поштују склопљене споразуме пред међународним арбитрима дошао прекасно. Евидентно је да је Обамина администрација на заласку и  да постоји могућност да, рецимо, са доласком Доналда Трампа на власт дође и до коренитих промена америчке спољнополитичке стратегије.

Све ово добро знају приштински лидери, тако да постоји оправдана сумња да ће покушати да пролонгирају захтевано све док се не окончају председнички избори у САД.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: