ИГРЕ ИЗА КУЛИСА: ЗАШТО ВАТИКАН ПОДРЖАВА ЗЛОЧИНЦЕ?

FOTO Zašto Vatikan podržava zločinceБалкан је вековима био полигон за остварење виталних интереса Ватикана. У својим закулисним играма паписти су били против интереса Србије током Првог светског рата и велики противници стварања Краљевине СХС, касније Југославије. Србија од 1903. године у етапама има тешке односе са Ватиканом у коме етапно губи своје националне интересе и циљеве, док “Света столица“ преко моћних држава реализује своје пројекције. Ватикан је поспешивао, припремао и подржавао НДХ и Павелићев режим, а кардинала Алојзија Степинца прогласио жртвом комунистичког режима.

Током Брозове владавине, Ватикан је реализовао политику клерикализма, посебно у Хрватској што је уз подршку Запада и тајних служби довело до Туђмановог режима и аболиције акције “Олуја“. Званичници Ватикана никада нису посетили јасеновачко стратиште, нити су се поклонили сенима Срба, Јевреја и Рома који су страдали у НДХ.

Ватикан је помогао да се доврши распад Југославије. Иако још увек није признао независност Косова, Ватикан уз помоћ својих савезника лобира стварање нове државе на југу Балкана. Све се дешава етапно, далеко од очију јавности, како не би дошло до директног сукоба са православним фактором који је још увек присутан на том поднебљу.

Света столица је свој велики утицај на геополитичка дешавања у свету демонстрирала током сламања комунистичких режима у Европи, што је резултирало падом Берлинског зида и, касније, распадом бивше Југославије. Ватикан је реализовао свој план да Словенија и Хрватска буду део ЕУ и НАТО и да се преко њих врши главни притисак на правосалавне државе и народе на Балкану. Са друге стране, Ватикан готово ништа није предузео да се осујети стварање исламске државе у БиХ и на Косову.

Ватиканска политика је усаглашена са државним интересима Хрватске. То се сада најбоље види на примеру беатификације кардинала Алојзија Степинца. Посвећењем усташког викара практично се рехабилитује пројекат марионтеске НДХ у покрштавању, протеривању и искорењавању “православних шизматика“. Тако се “светом водицом“ пере крвава рука џелата из НДХ, даје подршка етничком чишћењу Срба из Хрватске деведесетих година прошлог века и наставља са новим видом притиска, пре свега у решавању “босанско-херцеговачког питања“.

Ватикан своју технологију деловања “у рукавицама“ демонстрира и у Украјини са намером да се створи још једна чисто католичка држава. Један од циљева им је да се Руска православна црква, која има своје историјско упориште у Кијеву потре и протера или бар да јој се умањи утицај, као што су то покушавају да ураде са Српском православном црквом на КиМ.

Очигледно је да је још увек актуелан пројекат унијаћења верски неподобних народа и обликовање нових односа у Европи. Међутим, бурне и брзе промене, стварање мултиполарног света, буде наду многим људима да ће насупрот деловању “мрачних сила“ тријумфовати право на живот и остваривање слободе вероисповести.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: