ХИБРИДНИ РАТОВИ ПРЕТЕ ЧОВЕЧАНСТВУ

FOTO Hibridni ratovi prete čovečanstvuСуморне странице новије историје исписала су два велика светска рата. Од тада, па све до данас, у ратним метежима високог и/или ниског интензитета страдали су народи из разних делова света. Мање-више на све те ратове, укључујући ту и оне које су деведесетих година ојадиле републике бивше Југославије, неосетљива светина, далеко од гарежи и бола, гледа као  на позоришне представе. Светски тренд у сваковрсним друштвеним метежима данас припада хибридним ратовима.

Термин “хибрид“ потиче из грчког језика. У изворном значењу то је погрдан назив за децу добијену из нечистих, браколомних веза, у народу познатију као копилад. У модерним језицима назив је изгубио негативан призвук, тако да данас означава само мешавину или комбинацију нечега. Уз реч “рат“, хибрид опет добија своју изворну, негативну конотацију. Појам “хибридни рат“ у себи садржи различита значења, почев од сајбер-рата, разних сценарија асиметричних сукоба ниског интензитета, преко глобалног тероризма, пиратства, илегалних имиграција, корупција, етничких и религиозних сукоба, транснационалног организованог криминала, па све до систематског економског урушавања држава са циљем стварања демографских промена и примене оружја за масовно уништење.

Западни медији склони отвореном учешћу у хибридним ратовима сада дижу ларму да је невоља “закуцала и на њихова врата“. Немачки лист Deutsche Wirtschafts Nachrichten је недавно објавио интервју са генералом Андре Блатманом у којем главнокомандујући официр швајцарске војске упозорава грађане Европе да грађански рат само што није почео. Блатманова брига за сигурност грађана Швајцарске чак иде дотле да их саветује да се наоружају и заштите од неизбежног рата. “Повећавају се претње од тероризма, хибридни ратови се воде широм планете; економски изгледи нису сјајни, а резултати миграција и број измештених људи и избеглица су до сада невиђени“, каже генерал Блатман.

Очигледно је да је западна цивилизација хипнотисана идеологијом либерализма заборавила на потребе “малог човека“ – конзумента припадајућих вредности. Заиста би било тешко поверовати да се у свету случајно злоупотребљавају осетљива питања “људских права“ и “цивилног друштва“. Неометан долазак миграната на територију ЕУ и прављење социјалних енклава у Италији, Француској, Аустрији, Немачкој и другим државама,  несумњиво је део “хибридног рата“, који се сада као бумеранг враћа земљама који беспоговорно подржавају сва непочинства “ујка Сема“, који по неким аналитичарима сада има интерес да дестабилизује и Европску унију.

Истовремено, “преко баре“ вође Афро-америчке одбрамбене лиге користе “сајбер простор“ да активирају банде широм САД и придобију их за отворени оружани сукоб против униформисаних белаца. Свет се претвара у усијани “експрес-лонац“. На све стране буја екстремна десница, која неће још дуго трпети досељенике, људе друге боје коже, туђе културе, вере и обичаја. Прети опасност, да уместо класичног бојног поља, хибридни ратови крвљу умрљају улице метропола широм света.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: