ГЕОПОЛИТИКА: “МЕКА И ЧВРСТА“ (НЕ)МОЋ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

FOTO Meka i čvrsta nemoć Evropske unijeЕвропа је у превирању и унутрашњим сукобима и поларизацијама, како у ЕУ по питању економске кризе која још увек није решена, тако и по питању мигрантске кризе, која је показала значајно нејединство и парцијалне националне интересе. Мигрантска криза показала је да је ЕУ, без обзира на отвореност граница, дефинисана као збир националних интереса који представљају само оквирни заједнички економски и политички простор.

ЕУ и САД воде економски рат са Руском Федерацијом. У Украјини је још увек у току асиметрични сукоб са видним последицама по европски мир. Европа је оптерећена исламским (спонзорисаним) и унутрашњим тероризмом. Највећи удар на ЕУ је иступ Велике Британије из Уније, чиме су отворена врата дезинтеграције ЕУ по “дубини и ширини“.

Европа и ЕУ су у кризи индентитета и темељних вредности. Ако се уз “Брегзит“ дода и политички тешка ситуација у Турској, после неуспелог војног пуча, и дестабилизације Балкана у целини, евидентно је да су Европа и ЕУ у великој опасности. Србија на свом путу ка ЕУ и отварању поглавља, као и током њиховог затварања, може дуги низ година пролазити кроз “мрачни тунел“ са неизвесним исходом каква ће у будућности бити конфигурација ЕУ и Европе. ЕУ своју безбедносну стратегију заснива на НАТО. Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини сматра да нова спољнополитичка и безбедносна стратегија ЕУ треба да настави са комбиновањем „меке и чврсте“ моћи Уније, уз јачање међусобне солидарности чланица и наставак сарадње са НАТО.

Мир у Европи зависи од уравнотежених односа ЕУ и Русије и смањења притисака НАТО према Русији. Стабилност у Европи зависи и од евентуалних међусобних компромиса између ЕУ, НАТО и Руске Федерације по питању кризе у Украјини, али и “сиријске кризе“ и мигрантског проблема који није завршен и може бити погоршан ситуацијом у Ираку, Либији и у северној Африци. Феномен “Брегзит“ оставиће последице по функционисање ЕУ и њену политику проширења.

Према резултатима истраживања немачког економског института Ифо и по проценама 762 стручњака из 112 држава света, који су у периоду од 1. до 27. јула анкетирани, Брегзит не би требало да има икакав утицај на Северну Америку, Блиски исток и чланице Заједнице независних држава, док ће највећи краткорочни негативан утицај имати по 15 чланица ЕУ. По овој анализи, ЕУ улази у мого веће унутрашње поделе, реорганизацију, и самим тим, успостављање строжијих критеријума за пријем нових чланица, међу којима је и Србија.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: