СПОМЕНАР КУЛТУРЕ: МОДЕРНЕ ИКОНЕ СРПСКОГ НАРОДА

FOTO Moderne ikone srpske istorije.jpgСрпски народ је кроз векове губио и освајао територије и становништво, живео под окупацијом, али се и борио како за своју слободу, тако и за ослобођење Јужних Словена. Балкан је породио велике сеобе и страдања народа, али је изнедрио и националне европске и светске личности. Срби су своју националну просвећеност, писменост и православну веру утемељили на раду и посвећености Светог Саве. Векови под османским царством оставили су велики терет губитак националног индентитета и културе, али су Срби неговањем Косовског мита и светосавског духа трасирали свој пут ка националном ослобођењу.

Непроцењиви допринос европеизацији Срба дали су Вук Караџић својом реформом писма, граматике и укупне народне књижевности, као и Доситеј Обрадовић, који је заслужан за утемељење еврпског просветитељског духа и образовања у Србији. Вук и Доситеј су “иконе“ српске просвете и писмености.

Крајем 19. века Србија се борила за своју самосталност и државност. Са српског културног и националног простора, у оквиру Аустроугарске монархије, модерне “иконе” српског народа су научници светског и ванвременског значења Никола Тесла, Михајло Пупин и Милутин Миланковић. Сва тројица су део “светског Пантеона“ стваралаштва, чији су лик и дело били проткани светосавским духом.

После Другог светског рата, српска култура се окитила бисерима писане речи који су отишле далеко у свет. Ту је нобеловац и некадашњи дипломата Иво Андрић, по сопственом признању – српски писац. Поред Андрића модерна “икона“ је и Милош Црњански, писац епског романа “Сеобе“.

На крају тог ланца су Данило Киш и Борислав Пекић. Савремена “икона” је и тенисер, највећи дипломата Србије и српског народа Новак Ђоковић. Тако Србија и српски народ од Светог Саве до Новака Ђоковића се дефинишу као модеран, просвећен и европски народ, који истински припада Европи и њеним вредностима, са знањем усвојеним на Западу и са источним духом хришћанства. Српски народ у свом “историјском споменару“ има велики број оних који су били градитељи модерне Србије и који су пронели њен дух и историју на велика врата.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: