БЕЗБЕДНОСНИ РИЗИЦИ: БАЛКАН У РАЉАМА ИСИЛ-а

FOTO Balkan u raljama ISILaБалкан је капија“ Европе, полигон сукоба цивилизација и интереса моћних сила. Рат у Сирији, мигрантска криза и радикални ислам на Балкану имају своје упориште, корене и путеве. Балкан је и економски, етнички и религијски подељен више него пре 30 година, иако је највећи део Балкана под окриљем НАТО и ЕУ. НАТО се инсталирао на Балкану да би неутралисао излазак Русије на топла мора“, али и да би држао под контроломбуре барута.

ЕУ је Балкан дефинисала као своје предворје, да би Европа функционисала по моделима западне цивилизације и спречила доминацију источне културе или ислама. Сукоби на Балкану деведесетих, мреже Ал Каиде после 11. септембра 2001. године, и сада структура ИСИЛ-а указују на то да је највећа опасност за Европу по питању радикалног ислама управо на Балкану.

Турска је полигон утицаја курдских екстремиста, ИСИЛ-а, али и исламистичке политике садашње владајуће структуре председника Ердогана и АКП партије. Преко Турске се према Балкану усмеравају ратници ИСИЛ-а кроз мигрантску структуру. Треба подсетити да је на Балкану више од 20 година уграђен “вирус“ разних исламских екстремиста.

Најопаснији полигони и базе радикалног ислама су на Косову и Метохији. По писању “Спутњика“, али и анализама Центра за истраживање питања западног Балкана, на Косову постоји “најмање пет кампова Исламске државе за обуку, коју спроводе бивши борци ОВК“. Кампови су смештени у областима у околини Урошевца и Ђаковице, као и округу Дечана, али и у околини Призрена и Пећи. Подаци говоре да у редовима Исламске државе је тренутно 314 косовских Албанаца који се боре у Ираку и Сирији, а међу њима је 38 жена.

Ако ове информације узмемо као веродостојне, поставља се питање, зашто о овоме ћуте безбедносне структуре НАТО и САД које имају своје војне базе Бондстил и веома јаку обавештајну мрежу и системе? Да ли НАТО и САД толеришу постојање ових центара обуке или за њих је то мање важно питање?

Ако је за Американце обучавање за герилске и терористичке акције исламских екстрмиста од стране ветерана ОВК, који су ратовали против државе Србије и Срба, нешто безначајно, онда радикални ислам на Балкану и Косову има своје “спонзоре“ или помагаче. Руси упозоравају да је могуће ширење таквих кампова на Македонију и Босну, где је, како се наводи, “током ратова деведесетих стигло око 800 џихадиста“.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: