БАЛКАНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ: МАЛОГРАЂАНСКИ НАЦИОНАЛИЗАМ ХРВАТА

BLOG Malograđanski nacionalizam HrvataПолитички однос Хрватске према Србији је на изразито стрмој деоници. Отворена мржња је зачињена ревизијом историјских чињеница, паљењем застава, наменским наоружавањем и општенародним саборима са којих се одашиљу “отровне стрелице“. Предизборни период у Хрватској загађен је србофобијом. Настојања да се Хрвати овенчају ловорикама победника, а да Срби трајно носе стигму губитника не може допринети одржавању регионалне стабилности. Очигледно је да се на овај начин ризикује губитак неопходног стабилизацијског потенцијала, што ће свакако допринети да Европска унија поново стави у оптицај прокажени термин “балканизација“.

Повратком четничког војводе Војислава Шешеља из Схвенингена српски национализам се није ни изблиза разбуктао, какву катарзу усташтва данас доживљава савремена Хрватска. За то су, пре свега, заслужни промишљени правно-политички маневри актуелне власти у Србији, попут заштите радикала који су требали да у Хагу одговарају за непоштовање суда,  чиме је избегнута ескалација национализма. За разлику од Хрватске, званични Београд је успео да правним средствима сузбије тенденције које су могле да угрозе политичку толеранцију, слободу мишљења и нетрпељивост према другим народима.

Евидентно је да је са појавом економске кризе у свету неконтролисано почела да се развија екстремна десница. Медији бележе националистичке испаде у Мађарској, Француској, Финској, Немачкој, па и у Хрватској и Србији. Међутим, оно што разликује Хрватску од других земаља је у томе што се у тој “неовисној“ држави национализам институционално подстиче чиме се у основи подривају антифашистичке вредности на којима је Европска унија заснована.

“Генерација мојих родитеља, старих комуниста, имала је изреку да проблем нису усташе, које су мањина, већ домобрани, регуларне трупе такозване Независне Државе Хрватске. То је била малограђанска већина. Та малограђанска већина толерише екстремне десничаре и националисте. Ако немају симпатију, онда имају неутралну позицију, апсолутно нису спремни да нешто кажу против тог екстремизма, а камоли да се против њега боре. И то је та врста нормалности у једном делу Хрватске“, каже у интервјуу за Дојче веле политички аналитичар Жарко Пуховски, уз напомену да екстремни националисти немају већинску подршку међу универзитетским професорима и јавним личностима.

У Хрватској се злочинци данас славе као народни хероји, а војно-полицијска акција “Олуја“ се прославља без свести о страдању великог броја људи. На тај начин се радикализују друштвени односи, што ће свакако оставити последице по живот националних мањина не само у Хрватској, него и у региону. Таквом политиком само су потврђене речи великог српског песника и дипломате Јована Дучића да су “Хрвати најхрабрији народ на свету, не зато што се ничега не боје, него зато што се ничега не стиде“.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: