ОДГОНЕТАЊЕ ИСТОРИЈЕ: СРБИЈА ПРОТКАНА СЛОБОДНИМ ЗИДАРСТВОМ

FOTO  Srbija protkana slobodnim zidarstvom.jpgОд дeведесетих година прошлог века када је “пробуђено“ Слободно зидарство у Србији, па све до данас, остало је нејасно да ли масони, тзв. “слободни људи на добром гласу“ заиста доприносе друштвеном просперитету или су у питању само интересне групе. Учења у којима слободно зидарство поучава у својим ритуалима везана су, пре свега, за усвајање моралних вредности без улажења у домен религије. Слободни зидари сматрају да су њихова учења и данас актуелна, као што су била и током 17. века кад се тај савез формирао у свом данашњем облику.

Упркос многим злонамерним мишљењима, слободно зидарство није тајно удружење. Масони употребљавају “слободнозидарске тајне“ само у току својих церемонијалних радњи. Уосталом, све те тзв. “тајне“ присутне су у јавности готово од оснивања прве ложе у Шкотској, те саме за себе не представљају никакву значајну информацију.

Колико су слободни зидари корисни за друштво у којем делују најбоље можемо сагледати кроз кратку ретроспективу развоја овог савеза у Србији. Вожд Карађорђе био je близак појединим слободним зидарима. Српских револуција с почетка 19. века, пре свега Првог устанка 1804. године, не би било да нису постојале везе устаника са Слободним зидарима, који су помогли реализацији опште идеје ослобођења народа Балкана од Турског ропства. Зна се да је по слому Првог српског устанка (1813.), Карађорђе у избеглиштву ступио у ближе контакте са члановима тајног друштва Хетерија, ослободилачке организације за борбу против турске власти у Грчкој, као и са аустријским фрајкорима, чији су многи чланови били и слободни зидари. Међу члановима Хетерије био је руски и грчки државник Јоанис Каподистријас, који је следио идеје свога брата слободног зидара Риге од Фере.

Најмаркантнија личност српске грађанске класе, крајем 18. и с почетка 19. века просветитељски писац, монах национални радник и масон Доситеј Обрадовић заслужан је за формирање прве српске владе и скупштине, српског школства и нуклеуса универзизета. Историја слободних зидара везана је и за велике идеје Француске револуције из 1789. године, као и за буђење пансловенских идеја. Сведок српске револуције, песник, путописац и слободни зидар Симеон Сима Милутиновић Сарајлија написао је историју првог устанка и вожда Карађорђа. Познат је и по томе што је као учитељ извршио велики духовни утицај на владику и световног владара Црне Горе, највећег српског песника Петра Другог Петровића Његоша, који је подарио свом роду предивну поему “Луча микрокозма“. Симу Милутиновића је у слободне зидаре увео велики руски писац и песник Александар Сергејевич Пушкин.

У Београду је за време Отоманског царства постојала једна ложа под називом “Али Коч“. Старешина је био Мустафа-паша, док су чланови били београдски митрополит Методије, као и каснији учесници Првог српског устанка и његове виђене вође: Петар Ичко, Јанко Катић, браћа Поповић (Чардаклије), који су своје многобројне везе са ондашњим утицајним масонима на европским дворима ставили у службу дипломатске подршке ослободилачкој борби српског народа под Карађорђем. Међу браћом, како себе називају масони, тада су били и Тома Вучић Перишић, Аврам Петронијевић и Франтишек Зах, један од креатора Гарашиновог “Начертанија“. Нема сумње да је под утицајем слободног зидарства био и Димитрије Давидовић, који је насловну страну свог Сретењског устава из 1835. године украсио масонском симболиком.

Недовољно је познат податак да је знаменити српски научник Михаило Пупин био масон. И данас је актуелна прича да је по “масонској линији“ био одличан пријатељ са Томасом Вудро Вилсоном, председником САД. У време професуре на њујоршком Колумбија универзитету Пупин је именован за генералног конзула Краљевине Србије у САД. На том положају је остао све до 1920. године. Под његовим утицајем председник Вилсон је на четврту годишњицу Аустроугарске објаве рата Србији, 28. јула 1918. године, у САД прогласио Српски дан. Тог дана се први и једини пут на Белој кући и свим зградама јавних институција у Вашингтону завијорила српска застава. Тада је издато саопштење америчком народу које је прочитано у црквама широм САД и објављено у већини утицајних дневних новина. Изразито просрпски настројена порука није остало само мртво слово на папиру. САД су као велика светска сила тада признале Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца. Вилсон је одбацио Лондонски пакт из 1915. године, као обавезујући за САД, и оштро се супротставио настојањима Ватикана, Италије и Републиканске странке у САД да Краљевина СХС уступи делове своје територије Италији. Коначно, Вилсон је 1920. године одбацио и Рапалски споразум којим су Велика Британија и Француска желеле да наметну неприхватљива решења за Краљевину СХС у спору са Италијом.

Историја бележи да су масони били и краљ Петар Први Ослободилац и краљ Александар Први Ујединитељ. Идеја југословенства подржавана је управо на скуповима тадашњих слободнозидарских радионица у Краљевини СХС. Масони су били и Јосип Броз Тито и ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић, који по претпоставкама неких “теоретичара завере“ није убијен, већ је свој живот окончао природном смрћу у Русији.

Из кратког и недовољно разрађеног приказа историје слободног зидарства у Србији можемо увидети да је број знаменитих Срба међу слободним зидарима заиста импозантан. Њихов учинак за очување и развој српске културне баштине не може се оспорити. Једино што може да остане као отворено питање јесте колико данас српски слободни зидари у земљи, али и широм света, чине за просперитет отаџбине и да ли су достојни наследници својих славних предака?

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: