ГЕОПОЛИТИКА: “ТУРСКИ СИНДРОМ“ УГРОЖАВА БАЛКАН

FOTO Turski sindrom ugrozava Balkan.jpgПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у целој земљи после неуспелог војног пуча, уз контролу медија, велика хапшења, отупштања из државних институција, војске и полиције. “Турски синдром угрожава већи део Европе, посебно Балкан са становишта опште безбедности, економских процеса и нормалног функционисања региона.

Турска криза угрожава стабилност Медитерана и Балкана, уноси неизвесност у коначни исход рата у Сирији, продубљује мигрантску кризу и однос Турске са суседима, пре свега са Грчком. Очигледно је да се турска политика све више окреће против ЕУ, а у конфронтацији је и са САД, тако да је статус Турске у НАТО под “знаком питања“. Самим тим, угрожени су и НАТО интереси у Турској и региону.

Турска има велике интересе и утицај у Албанији, БЈР Македонији, у БиХ, на Косову и Метохији као и у Рашкој области. Нису у питању само турске инвестиције, већ директан политички утицај Ердоганове АКП партије. Политички потреси у Турској могу да се преко происламске и неотоманске политике пренесу у различитим облицима у Албанију, која је у видној нестабилности, али и у БЈР Македонију, која је већ више од годину дана у нерегуларној ситуацији са формом грађанског сукоба и могућностима ескалације конфликта.

Највећи утицаји Ердоганових следбеника су у Сарајеву, преко Бакира Изетбеговића, и у Новом Пазару, преко др Сулејмана Угаљанина или муфтије, а сада посланика и политичара Муамера Зукорлића. Пошто је Ердоган током посета Балкану јасно говорио да су “БиХ и Косово део Турске“ то подразумева и дубоке интересе званичне Анкаре да “штити“ Бошњаке и ислам на Балкану.

Политика Турског председника Ердогана је све више окренута неосманизму и одрицању од кемализма и секуларности Турске, тако да ће будући догађаји у Турској имати за последицу и јачање исламског и неосманског факора на Балкану и супротстављање политици ЕУ. Нестабилна Турска и могућа конфронтација режима у Анкари са ЕУ могла би да доведе до још веће мигрантске кризе, која би погодила већи део Европе, а Балкан и Србију ставила пред тешка искушења. Србија има билатерално коректне односе са Турском, али продубљивање унутрашње кризе и све очигледније експанзије неоосманизма могу утицати и на погоршање односа, посебно када су у питању балканске државе у којима живе Срби као конститутивни народ.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: