СРПСКО-ХРВАТСКИ ОДНОСИ: ХРОНИЧНИ “НАРЦИЗАМ МАЛИХ РАЗЛИКА“

FOTO Hronični narcizam malih razlikaСудбина Срба и Хрвата дуго је била раздвојена интересима и доминацијама Аустроугарске монархије и Отоманског царства. Идеoлогије југословенства и панславизма у 19. веку имале су велики утицај на зближавање два народа. Србија је преко своје победе у Првом светском рату створила основе за заједничку државу Срба, Хрвата и Словенаца која је функционисала до 1941. године са пуно трзавица, да би стварањем Независне државе Хрватске (НДХ) дошло до провале нетрпељивости према Србима.

Током Другог светског рата Срби су у НДХ доживели геноцид, а онда је победом комунистичке власти дошло до нове формуле “братства и јединства“ која је камуфлирала “нарцизам малих разлика“. Под Брозовим режимом форсирало се братство по језику и крви, да би се деведесетих година Србима у Хрватској поновила злехуда историја.

Данас су Срби у Хрватској мањина са етничком, културолошком, па и верском сегрегацијом, мајоризацијом, све до негације. За разлику од њих, Хрвати који живе у Србији нису изложени тако негативном ставу од већинског становништва. Професор Загребачког свеучилишта Жарко Пуховски је становишта да је политика довела до сукоба два народа. “Нарцизам малих разлика“, како је рекао Фројд, управо и изазива сукобе, па доводи до тога да браћа по језику пуцају једни у друге. Од тог нарцизма болују Срби и Хрвати, јер најдубља је мржња међу народима који према најуочљивијим одликама показују најмање разлика.

Модел “нарцизам малих разлика“ Срба и Хрвата може се сада применити и на односе Украјинаца и Руса, али и на народе у БиХ. Та врста нарцизма је по Фројду “кохезија групе која се повећава ако група има ривалитетну групу довољно сличну или различиту да цементира интерне границе кроз спољашњу мржњу“.

Извесне дозе “нарцизма малих разлика“ се формирају и у односима Срба и Црногораца, јер се тешко уочавају разлике у оквиру истог народа и вере. Политички, верски и етнички комплекси, посебно код Срба и Хрвата, све више се заснивају на матрици дубинских подела које су све оштрије и теже за разумевање и помирење.

Академик Василије Крестић на основу историјских искустава и менталитета Срба и Хрвата каже: “Морамо да сазримо и да схватимо да су нам они суседи, али и велики непријатељи“. Балкан је нажалост и даље “црна рупа“ Европе, јер су народи који говоре истим језиком подељени религијом и “нарцизомом малих разлика“, али и сукобом вере , језика и традиције који је присутан на Косову и Метохији.

Мржња коју данас осећају Хрвати према Србима је већа него 1914. или 1945 године. Србија је на путу ка ЕУ, а Хрватска је чланица ЕУ која ће максимално гледати да Србији загорча евроинтеграције, управо због израженог постојања “нарцизма малих разлика“. Србија ће се трудити да буде коректан сусед Хрватској, али остају “црне рупе“ за дуги период између два народа и две државе.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: