ТУРСКЕ ШКОЛЕ У СРБИЈИ: ГУЛЕН КАО ИСЛАМСКИ СОРОШ

FOTO Fetulah GulenФeтулах Гулен, који је од стране председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана проглашен за “државног непријатеља број један“, држи две школе у Београду! Реч је, наиме, о турском милијардеру, који дуги низ година живи у САД, а свој капитал усмерава на грађевинарство, трговину, али и едукацију у којој повезује модерна знања ИТ технологија, стране језике са традиционалним обичајима турске културе и религије упаковане у “западни микс“.

Фетулах Гулен је и вођа покрета “Хизмет“, што у преводу значи служба. Годинама је био близак садашњем председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану. Гулен је познат као поборник исламског шеријатског реда који у својој философији има суфистичка учења повезана са софистицираним знањима брзог учења (Силва метода). Његове школе јачају лидерство код ученика и ширезнања о оријенталним вештинама, пре свега, примењиваним у Турској кроз векове.

Тако Гулен има у више од сто земаља широм света своје школе и центре за учење страних језика. Од пре неколко година у Београду на Чукарици делује Основна школа “Бејза“ акредитована у Министарству просвете где је директор Кемал Јилдиз и “Бејза едукативни центар“ у строгом центру Београда. Бејза значи најбоље, најсветлије. Шоле примењују најмодерније методе учења и рада са децом у реализацији курсева страних језика и разних вештина.

Ментор свих ових школа и центара је Фетулах Гулен, који се може прозвати исламски Џорџ Сорош. Гуленова мисија улагања у образовање, језике и друге вештине већ је примећена на Балкану. Тако су отворени по Гуленовом принципима едукативни центри у Хрватској (1), Црној Гори (1), БиХ (7) и Косово (4), а највише има школа и едукативних центара у Македонији (10).

Поред тога, Гулен је покренуо и Међунароне школе Заман, али нигде није приказан као званични власник, већ је као нека врста “учитеља“ или мецене, који има своје следбенике. Школе Заман је основао 1997. године бивши новинар турског листа “Заман“, који је сматран блиским Гулену, све док га у марту није преузела турска влада.Тако Фетулах Гулен има јак утицај у просвети као што је то радио и велики “филантроп“ Сорош по источној Европи и Србији, стварајући своју мрежу и утицај, посебно деведсетих година као вид формирања алтернативних образовних и других институција наспрам режима Слободана Милошевића.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: