НЕМА ДИЛЕМЕ: АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ЋЕ БИТИ ПРЕМИЈЕР

FOTO Aleksandar Vučić će biti premijer.jpgМандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић ће сигурно бити нови премијер Србије, без обзира на то одакле долазе сви (не)могући притисци! СНС је освојила већинску власт на парламентарним, локалним и покрајинским изборима. Досадашња пракса у Србији, али и на Балкану је показала да партије које имају такву већину не губе тако лако власт, нити њихов лидер може да изгуби позицију премијера.

Искуство у Србији са владом 2012. године показало је да је СНС имала више посланика од СПС, али је премијер био лидер СПС Ивица Дачић. То је био договор две партије чији су програми међусобно усаглашени. СНС и Александар Вучић су на изборима 2014. године освојили апсолутну власт, али су због политичких захвата и пута Србије ка ЕУ направили коалицију са СПС. Тада је премијер Вучић одабрао своје сараднике за министарске функције, али и оне који нису чланови његове странке, попут Кори Удовички,  Душана Вујовића и других. После априлских избора 2016. године Александар Вучић је политички неприкосновени лидер за састав нове владе.

Премијер Александар Вучић има времена да формира своју владу до почетка септембра ове године. Очигледан је његов углед и ауторитет у Србији, али и ван ње – у ЕУ, Немачкој, али и у Русији и Кини. Евентуални притисци којима је изложен током формирања владе не односе се толико на кадровска решења, колико на одређене смернице државне политике према Косову,  Републици Српској и односу према Руској Федерацији.

Отварање поглавља 23 и 24 су само показатељ да упркос  блокада постоји спољнополитичка подршка политици коју креира Александар Вучић. Када се сагледају сви политички аргументи, почев од вођења унутрашње политике, резултати Владе Србије према ММФ и ЕУ и равнотежна политика између Запада (ЕУ, НАТО) и Истока (Русије и Кине), али и коректног посла за ЕУ коју је Србија урадила за имигрантску кризу, јасно је да Вучић нема озбиљних проблема да буде нови-стари премијер без ваљаног политичког конкурента.

Извесни притисци који су од 2000. године долазили од страних влада преко амбасадора у Србији дешаваће се и убудуће, јер је Србија држава “малих моћи“, а на значајном је геостратешком месту. Премијер Србије Александар Вучић више пута је јавно потврдио да се на њега не могу вршити директни притисци око начина вођења владе и државне политике. Део јавног мњења у Србији, посебно опозиција, може покретати кампању да премијер Вучић неће да формира владу због притиска споља или да му оваква ситуација одговара. Вучић сада одмерава какав му је тим потребан за крупне и тешке мере владине полтике и ко ће му бити сарадници са већим степеном одговорности. Ни један премијер Србије од 2000. године није имао тако широку подршку у Србији или у ЕУ и на Истоку, колику подршку данас има Александар Вучић. Све друге приче су облици спиновања или разних медијских и политичких игара и калкулација.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: