РЕВИЗИЈА ИСТОРИЈЕ: ВАТИКАН И ГРЕСИ КАРДИНАЛА АЛОЈЗИЈА СТЕПИНЦА

FOTO Vatikan i gresi kardinala Alojzija StepincaИсторијски је документовано да је Ватикан знао, толерисао и прећутао симпатије и учешће кардинала Алојзија Степинца у деловању и злочинима НДХ током Другог светског рата. Ватикан се никада није оградио, нити је преиспитао делатност кардинала Степинца и улогу католичког клера у злочинима НДХ. “Завера ћутања би могла да се протумачи и као негација злочина НДХ и саучествовање Римокатоличке цркве и кардинала Степинца у мисијипрекрсти, исели, истреби православце, јевреје и друге.

О злочинима католичког клера у НДХ и “тихој“ подршци писао је још 1948. године Виктор Новак у својој обимној студији “Магнум кримен“ која је била дуго у “бункеру“, што од стране Католичке цркве, што вољом комунистичке власти. Поред моралне, односно историјске ревизије, уследила је и судска рехабилитација кардинала Степинца у Републици Хрватској. Папа Фрањо инсистирао је на формирању заједничке комисије у којој су поред експерата из Ватикана и представници Српске православне цркве и српски историчари. Ова комисија треба да преиспита улогу Степинца у току Другог светског рада, с обзиром на то да је још увек на снази предлог да се прогласи за свеца. Очигледно је да до праве истине и одлуке неће доћи, јер је већ извесно да ће кардинал Алојзије Степинац у блиској будућности бити нова “блажена икона“ у храмовима римокатоличке цркве Хрватске и широм света.

Треба подсетити да је за време власти др Фрање Туђмана Хрватски сабор усвојио Декларацију о осуди политичког процеса и пресуде кардиналу Алојзију Степинцу. Нешто касније, папа Јован Павле Други, 3. октобра 1998. године, прогласио је кардинала Степинца за мученика и беатификовао га у Марији Бистрици код Загреба, што је предуслов да неко буде проглашен за свеца. Загребачки суд је 2016. године извршио ревизију суђења кардиналу Алојзију Степинцу из 1946. године када је осуђен за сарадњу са влашћу НДХ.

Тако су Ватикан и Хрватска одлучили да са кардинала Алојзија Степинца скину сваку одговорност за стотине хиљада прекрштених, убијених и расељених православних хришћана и других, што је подсећало на време инквизиције. Деценијска завера ћутања Ватикана према улози римокатоличке цркве у НДХ био је и разлог што се ни један поглавар Римокатоличке цркве није поклонио сенима жртавама НДХ у Јасеновцу.

Ревизија суђења кардиналу Степинцу у Хрватској очигледно да ће бити део историјског и моралног, али и правног фалсификата којим ће се “опрати“ савест за недела католичког клера и кардинала Степинца у подржавању и деловању НДХ, која је била на страни Трећег рајха. Тако ће кардинал Алојзије Степинац у догледно време постати светац, Ватикан ће скинути сваку одговорност са себе, а данашња Хрватска ће бити у убеђењу да и није било геноцида у Другом светском рату, већ ратних злочина у једном историјском времену који су се поновили у другом облику 1995. године са масовним егзодусом преко 200 хиљада Срба када је, по свему судећи, и окончано “српско питање“ у Хрватској.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: