ОПОЗИЦИОНА СЦЕНА: ИНСТАНТ ПОЛИТИКА ПОКРЕТА “ДОСТА ЈЕ БИЛО“

FOTO Instant politika pokreta Dosta je biloКада се у парламенту Србије појавила странка ДЈБ некадашњег “блиц“ министра Саше Радуловића, то је био знак да ће се у будућности појављивати епизодне странке које ће гласове освајати преко друштвених мрежа и уз подршку разних финансијских лобија и страних утицаја. После владајуће политичке партије која је била шифра и цифра под кодним називом “Г 17 плус“, сада је на ред дошла странка провокативног имена “Доста је било“. Уз нови политички говор на сцену ступа и партија „Двери“. Иначе, на политичкој сцени  Србије све више наступају инсант, комби и марионетске партије са програмима који говоре о стању политичке свести, културе и новог схватања политике као пролазне авантуре.

Тако је политички покрет ДЈБ школски пример авантуристичке, једнократне опозиционе опције која више делује као интересна заједница или “политичка секта“.  Правила и прописи овог покрета дефинитивно негирају слободу и аутентичност својих посланика и одборника, а величају искључиво личну моћ лидера и утицај вођства. По чему се разликује политички дебитант Саша Радуловић од других страначких првака и посланика. Пре свега, по тзв. технократској политици која подржава облик личне самовласти, где су посланици и одборници само “машине“ његовог политичког пројекта. Друга карактеристика је што покрет ДЈБ делује унутар себе као “политичка езотерија“ са присутном олигархијском доминацијом. Ова партија нема ни идеологију, ни реалну политику, већ “герилску концепцију“, по моделу “што горе за друштво, то боље за ДЈБ“.

Начин отварања ДЈБ по много чему подсећа на Динкићеву и Лабусову Г 17 плус, али изгледа да је у питању лоша имитација. Врх ДЈБ је састављен од тима који је био део Радуловићевог министарства.Тако су најближи сарадници и саветници овог министарства, који по форми заступају неолибералну, а у суштини импровизаторску политику сада посланици и пословни сарадници. Саша Радуловић је своје пословне и приватне аранжамане уновчио у политички пројекат који, по свему судећи, неће бити дугог века.

Прилично је непримерена јавна комуникација лидера ДЈБ са медијима. Саша Радуловић себи даје за право да процењује ко јесте, а ко није “прави“ медиј или новинар у Србији. Ако се овако третира и државна политика, онда је ова партија у великом проблему са јавношћу, али и грађанима. Странка ДЈБ је маркетиншки замишљена као политички пројекат протеста и јавног бунта, а у реалности ово је интересна зајединца повезаних сарадника да преко јавног деловања ојачају своје позиције у друштву или да буду на “услузи“ моћним олигархијама које преко таквих партија јачају своје утицаје. По много чему странка ДЈБ и њен лидер господин Радуловић личе на “српске Монтипајтоновце“ са намерама пуњења своје касе.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: