ПОСЛЕ ВОЈНЕ ПОБУНЕ У ТУРСКОЈ: ГРАНИЦЕ СРБИЈЕ ЧУВА ВОЈСКА И ПОЛИЦИЈА

FOTO TANJUG Dimitrije NikolicТурска има историју војних удара како би контролисала политичку ситуацију и утуцала на власт и одржавала лаицистички карактер државе. Војни пуч у Турској пре свега у Анакари и Истанбулу није успео, али је политичка и безбедносона ситуација у Турској веома нестабилна. Постоји реална опасност од радикализације политичких прилика и унутрашњих подела.

Званични подаци показују да је у покушају војног удара страдало 260 особа, а 1440 их је рањено. Убијена су 104 побуњеника, а више од 3000 припадника војске је ухапшено. Турске власти су уклониле са дужности 2.745 судија, после неуспелог покушаја пуча од стране дела војног врха. За сада се не види “дубина“ војног пуча, да ли иза ње стоје и политичке структуре, али председник турске Реџеп Тајип Ердоган опутужује свог “љутог непријатеља“ Фетулаха Гулена да стоји иза војног удара.

Извесно је да су пучисти извршили велики атак на државне институције, као што је влада, парламент, државна ТВ. Пучисти су били самоуверени да су преузели власт и да штите Устав, људска права и слободе и општу безбедност. Мета пучиста је била “исламистичка политика“ актуелне власти, али како је развој догађаја показао, не и сам председник државе и премијер, тако да целокупна акција више подсећа на војну побуну, него на озбиљно организовани државни удар.

По много чему покушај војног пуча имао је и карактер грађанског конфликта. Сада следи јачање политичке улоге неоосмански оријентисаног председника Ердогана и примене репресивних мера против свих учесника побуне, који додатно може оптеретити Турску и њен однос са ЕУ. Председник Ердоган је покушај рушења демократски изабране власти назвао „Божјим даром“ у акцији чишћења Турске од непослушних официра. Дакле, на ред је дошла велика Ердоганова “чистка“ у турској војсци и другим институцијама које заговарају секуларну државу.

Да подсетимо, председник Турске Ердоган се нашао на мети критика секулариста и опозиционих странака после прошлогодишњег састанка Националног савета одбране у новој председничкој палати у којој нема ни једне једине слике оснивача модерне Турске Мустафе Кемала Ататурка. Како преноси ‘’Саџак прес“, Ердоган је успео да искористи османске корене и код људи да пробуди осећај поноса, тако да је једна од последњих добијених битака и одлука да се у високим школама, као обавезан предмет уведе османски језик, осамдесет година након што је Ататурк укинуо османски језик и увео модерни турски са латиничним писмом.

Неуспели пуч отвара и питање унутрашнег функционисања Турске, њене власти и институција, пре свега војске, тајних служби, полиције и политичких структура. Покушајем војног пуча Турска ће у догледно време бити нестабилна у региону. Потреси на унутрашњем плану у Турској могу се у различитим облицима проширити на Балкан, посебно по питању мигрантске кризе, тероризма и даљег наставка рата у Сирији. Будући да се Србија налази на мигрантској рути, председник Србије Томислав Николић дао је усмену сагласност да се појачају мере безбедности на тај начин што ће се створити заједнички тимови војске и полиције за очување државних граница.

Мандатар за састав нове Владе Србије Александар Вучић је поручио да од Европске уније и даље очекује свеобухватно решење “мигрантске кризе“, али да то решење није само у декларативној изјави “помоћи ћемо вам“, а познато је да се сваког дана број миграната повећава за око 600, 700. “То није ни помоћ, ни подршка, ако хоћете да нам помогнете, урадите то, ако не, помоћи ћемо ми сами себи“, рекао је Вучић.

Нема сумње да је нестабилна Турска ризик и за Балкан и Европу.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: