НОВА ВЛАДА СРБИЈЕ: МИНИСТРИ ПО ВОЉИ МАНДАТАРА

Foto akademik Vladimir Kostić i premijer Aleksandar VučićПредседник Српске академије наука и уметности Владимир Костић даје јавни савет мандатару за састав Владе Србије Александру Вучићу како да састави свој кабинет. Председник САНУ каже: „Саветовао бих му да бира оне који власт одбијају, да бира оне који траже слободу за одговорност, а не слободу од одговорности, да бира оне који након испадања из власти имају где да падну са својим занимањем“.

Шта је председник САНУ заправо овим хтео да каже? Бирати у владу и власт оне који одбијају да буду део власти због саме власти, а не због бежања од одговорности. Познато је да политички каријеристи и бирократе никада не одбијају да буду власт, јер се преко власти и владе прикривају, посебно у вршењу корупције или у недостатку моралних врлина обмањују јавност. Слобода за одговорност је пуно прихватање ризика за посао који министар обавља и спреман је да озбиљно води дебату о раду свог ресора у влади, парламенту и јавности. Мандатар Aлександар Вучић који носи значајну радну енергију и дисциплину у раду треба да има што више чланова владе од поверења моралног и личног интегритета, а не да буду заштићени ауторитетом владајуће партије или водећим личностима у влади.

“Профил храбрости“је назив књиге некадашњег америчког председника Џона Ф. Кенедија, који је за ову књигу 1957. добио престижну “Пулицерову награду“. У овој књизи пише о храбрим сенаторима и конгресменима америчке политике у 19. веку када је морал, лична снага, убеђење и јавна реч било на цени у односу на данашњу политику када доминира политичка корупција, партијска и бирократска самовоља. Да подсетимо на тзв.“Питерову теорему“: “Неспособност + неспосбност = неспобност“.

Ако у будућој Влади Србије буду били одговорни, стручни и, пре свега, професионални и храбри министри и чланови кабинета, онда ће премијер Србије бити у прилици да уложи додатну радну мотивацију и углед у јавности. Уколико се министри покривају ауторитетом премијера, политички углед владе се смањује у јавности и пада углед премијера Србије.

Не треба заборавити лоше искуство покојног премијера др Зорана Ђинђића, који је био немоћан у вођењу државне политике пред његовим министрима који су били и лидери партија владајуће коалиције. Свако је вукао на своју страну и тако се урушавала петооктобарска “политичка нада“ у Србији. Премијер владе др Војислав Коштуница имао је лични углед, али често “није био обавештен“ о многим лошим потезима својих министара, пре свега министра Млађана Динкића и других.

Влада Мирка Цветковића, која је била већинска у режији ДС, слушала је “упутства“ председника Србије и ДС Бориса Тадића и сама је била део интересне политчке “дружине“. Две владе у којој су СПС и СНС са премијером Ивицом Дачићем и Александром Вучићем направиле су известан помак у трагању за политичком одговорношћу министара, али су се министри у већини “кешали“ иза ауторитета премијера. Сада је ред да Александар Вучић сачини што прагматичнији, радно утемељен и политички одговоран кабинет. Од тога ће зависити колико ће дуго трајати наредна влада и куда ће ићи Србија.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: