ПРИЈЕМ КОД ПРЕМИЈЕРА: ГРАЂАНИ ЖЕЛЕ ИНСТИТУЦИЈЕ И ВИШЕ ПРАВДЕ

FOTO Građani žele institucije i više pravde.jpgМандатар за сасатaв нове Владе Србије Александар Вучић увео je праксу пријема грађана како би “из прве руке“ сазнао шта их мучи и зашто не могу свој проблем да реше редовним путем. Вучић је направио искорак у одонсу на своје претходнике. Без предрасуда решио је да се сретне “очи у очи“ са грађанима, како често каже “обичним људима“. Премијер је стрпљивим разговором са великим бројем пријављених грађана добио релативно јасну социјалну слику која би се могла дефинисати: “Србија тражи ефикасније институције и више правде“.

На жалост, Србија на путу ка ЕУ нема у потпуности функционалне институције које рационално и праведно решавају проблеме грађана. Србија се и поред дугогодишње транзиције и напора владе Александра Вучића, али и претходним “петооктобарским променама“, није изборила да демократским путем добије потребан ниво ефикасних државних институција, неопходне грађанске одговорности и демократске освешћености. Сваки појединац би требао да буде одговоран у коришћењу свога права да захтева одговорност од политичких елита своје државе. То је кључна категорија где друштво појединца препознаје као грађанина..

Темељ модерне Србије је изградња институција које треба да буду изнад ауторитета политичких партија или политичких лидера. Институције су темељ развијеног и просвећеног друштва. Држава и њене институције треба да буду сервиси, а не да су господари пред којима “покорни грађани“ треба да на шалтерима “савијају кичму“.

Премијер Вучић показује добру намеру да “скенира“ кључне проблеме обичног грађанина у односу на државу и рад органа власти. Оно што је преко потребно јесте иницијатива премијера да своја врата отвори и оним грађанима, стручњацима, који имају рационална решења за проблеме које тиште Србију. Потребно је указати прилику оним грађанима који нису укључени у политички живот, а који су вешти у “прављењу новца“ и онима који још увек своја знања нису продали иностраним послодавцима.

Пишу: Томисав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: