ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈУ НЕЋЕ ОБОЈИТИ РЕВОЛУЦИЈОМ

FOTO Srbiju neće obojiti revolucijomСвима онима који процењују да је у Србији могуће извести “украјински сценарио“ треба поручити да тако нешто није реално. Власт окупљена око СНС и њене коалиције, али и блискост СПС политичкој опцији Александра Вучића омогућава стабилно функционисање државе на свим нивоима. Недавни избори су показали да СНС има већинску власт на републичком нивоу, али и у Војводини, Београду, Новом Саду и у још стотинак општина.

Опозиција у Србији  је дезинтегрисана, сама је са собом у сукобу, те подељена на атлантистичку и еврофобичну. СНС са власти није способна да сруши ни ДС, СДС или ЛДП, али ни СРС и ДСС-Двери. До тог сценарија не би могло да дође чак и да се све побројане странке удруже. Унутрашњи политички фактори немају снагу “преврата“, нити инфраструктуру да улично или институционално оборе власт председника владе и државе по “украјинском моделу“.

Наравно, не треба потценити снагу спољних фактора који би могли да финансирају разне партије, НВО или синдикате да спроведу шире грађанске протесте. Овде се ради о мешавини утицаја, новца и инструкција које би могле да дођу, пре свега, из суседства, а да иза њих стоје поједине западне структуре моћи. Посебно је опасна ксенофобична политика Хрватске према Србији у блокирању пута ка ЕУ и отварању поглавља, али и симулирање агресивне кризе на Косову и Метохији, која је усмерена према Србима на северу Косова и спречавању иницијативе званичног Београда да се формира Заједница српских општина (ЗСО).

Потенцијални “заверници“ могу бити саветници некадашњег “Отпора“,  који су сада у НВО Канвас “специјалисте“ за преврате Срђе Поповића. Међутим, извесно је да ова организација сада има више послова у неким другим регионима и државама и да нема разрађене програме рушења власти у Србији, јер је влада и политика СНС у суштини проевропска и има капацитет равнотежних односа како са Западом, тако и са Истоком.

Дестабилизација Србије могла би се пре свега третирати као спољни фактор због интензивне сарадње Србије са Русијом и Кином. Посебно им је “трн у оку“ кинески економски бум у производњи челика због чега ће Србија вероватно бити “колатерална штета“ у економском рату интереса ЕУ и Кине. После “Брегзита“ Русија покушава да отвори своја врата чланицама ЕУ и нормализује односе са Турском и у блиској будућности своју енергетску стратегију дефинише преко Турске, Бугарске и Мађарске.

До политичких потреса неће доћи ове године. Украјински сценарио би могао да буде хипотетички “активиран“ пред председничке изборе у Србији, уколико би дошло до прекида политичких односа са ЕУ, што је мало вероватно, затим, уколико би Србија била под изолацијом ЕУ или се нашла у ширем сукобу на Балкану, пре свега са БиХ и/или на Косову  и када би у Србији била нестабилна економска или енергетска политика.

Све ове опције су хипотетичке и нису за период од годину дана реалне. Вучић и његова странка имају пуну политичку доминацију на свим нивоима власти, имају стабилну структуру у систему безбедности, утицај у медијској сфери, финансијама и дипломатији. Изнад свега, Влада Србије и председник државе делују независно, што не може да се пореди са Украјином или крајње друшттвено подељеном Србијом пред 5. октобар 2000. године.

Дестабилизација Србије би била велики ризик и авантура на Балкану. Власт у Србији би могла да претрпи највећу штету због “блокада“ или одлагања отварања поглавља за ЕУ или када би дошло до радикалног смањења инвестиција држава ЕУ у Србију. То би онда утицало на смањење интересовања грађана за ЕУ што би било равно политичком поразу садашње владајуће коалиције која је изградила своју изборну политику и стратегију на путу Србије ка ЕУ.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: