ГЕОПОЛИТИКА: ДА ЛИ ЈЕ “УЈКА СЕМ“ ЈЕДИНИ ГАЗДА ЕВРОПЕ?

FOTO Da li je ujka Sem jedini gazda EvropeСАД су после Другог светског рата Западну Европу, касније ЕЗ-ЕУ дефинисале као свој национални интерес. Распадом СССР-а и падом Берлинског зида званични Вашингтон је проширио свој утицај на читаву Европу уз помоћ НАТО стратегије.Тако је Европа постала протекторат САД са одличном подлогом за геополитичке експерименте. Велики експеримент учињен је рушењем СССР-а и комунистичких држава изнутра уз “малу помоћ пријатеља са Запада“. Затим је на ред дошла “балканска трагедија која је створила нови модел урушавања држава и војних сукоба. САД су спонзорисале и украјинску кризу, која је довела и до експанзије НАТО ка границама Руске Федерације.

Све се чини да САД буду једине “газде“ Европе. Финансијски владари са Волстрита пренели су економску кризу у Европу чији су стубови уздрмани из темеља. Сада последице “Брегзита“ прете ЕУ да је уруше, поделе или чак да се распадне.

САД и даље контролишу ЕУ преко Немачке и Француске. Ипак, америчка администрација Русију третира као свог “непријатеља“ у Европи. Званични Кремљ је под сталним притиском западњака који желе да преузму токове руске економије и политике у Евроазији. Руски председник Владимр Путин у интервјуу датом  “Раша тудеј“ поручује да је Америка велика сила, можда једина суперсила на свету, али да их ово признање не завара да могу да му говоре како да живи.

Бивши немачки канцелар Герхард Шредер сматра да НАТО треба да сачува будност да не би почео трку у наоружању са Русијом, јер то неће решити ниједан проблем у међународним односима. Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер критиковао је политику НАТО према Русији коју је оценио као ратоборну. САД покушавају да притискају Немачку владу да Русију од партнера претворе у политичког и националног противника и непријатеља.

Америчка политичка доктрина је покушај да ЕУ буде изолована од руске енергетике и финансија. Покушаји САД да са европског енергетског тржишта потисну Русију нису дали веће резултате. Штету трпи и Русија и ЕУ, али је за ЕУ потпуно јасно да руски гас нема алтернативу у Европи. САД су у “сенци“ одиграле своју игру да се у “сиријској кризи“ Турска укључи и сукоби са Русијом у часу када је био договорен гасни ток који је требао да буде замена за “Јужни ток“.

Русија своју енергетску стратегију у ЕУ усмерава преко “Северног тока“, односно преко Немачке. Србија је на путу ка ЕУ и испуњавању сложених и тешких мера. Како ће се стање унутар ЕУ одразити на пут Србије у ЕУ остаје да се види. Продор Кине на “Новом путу свиле“ и утицај Русије на енергетском плану се у једном делу сукобљава са америчким утицајем у ЕУ. САД процењују корисност продора Кине ка ЕУ и блокирања Русије према ЕУ. Европа је постала полигон сукоба интереса глобалних светских сила.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: