ДУХОВНЕ ДУБИНЕ: ПОРУКЕ КОНФУЦИЈА И СВЕТОГ САВЕ

 FOTO Poruke Konfucija i Svetog SaveНа новобеоградском Тргу пријатељства Србије и Кине налази се нови споменик миленијумском мислиоцу – учитељу Конфуцију. Као што Кинези вековима поштују и са великим пијететом баштине философске и животне поруке мудрог Конфуција, тако и Срби на различите начине следе пут српског државника, дипломате, просветитеља и лучоноше православља Светог Саве.

Свеприсуство мудрих мисли ова два великана по својој суштини се у много чему подударају. Свети Сава нам кроз векове поручује: “Нека се повинује новодошавши ономе који је пре дошао, неписмени писменоме, неуки образованоме и млађи старијем. Нека се не унесе ова зла и проклета реч: Моје и Твоје, Веће и Мање; Нећемо никога са врата наших празна да отпуштамо;

На свим својим путевима знајте да прави буду путеви ваши и ноге ваше неће се спотицати; Пресецимо и избор воље, као што код многих искорењујемо неситост и учимо вас да малим и потребним будете задовољни; У кротости примите ову реч која може спасти душе ваше. Будите творци речи, а не само читаоци, помишљајући у себи да који слуша речи и не чини што је заповеђено њима, такав је сличан човеку који гледа лице своје у зрцалу: Јер позна се, и отиде, и одмах заборави какав је био“.

Конфуције поручује: “Читање без размишљања ствара несрећан дух, а размишљање без читања ствара човека неуравнотеженим; Хуман човек сигурно ће се одликовати врлином јунаштва. Ипак, сваки храбар човек треба се одликовати хуманошћу; Љубазност узврати љубазношћу, али зло узврати правдом; Љубазност узвратити злим, ознака је злочинца; Људи могу величати истину, истина не може величати људе; Можете убити генерала једној војсци, али не можете убити амбицију у обичном човеку; Мудар човек с подједнаком мирноћом прима похвале и подноси увреде; Мудрац се срами својих погрешака, али се не срами поправити их; Мудрац сматра да му је врлина једина награда; Наша највећа слава није у томе да никада не паднемо, већ да се сваки пут кад паднемо подигнемо; Немој мислити да си велики човек зато што ти је сена велика кад се Сунце рађа; У животу се треба чувати три ствари: у младости – похоте, у зрелом добу – битке, у старости – лакоумности; Велики човек поставља строге захтеве на себе, а мали их човек поставља другима. Велики Човек жели бити спор на речима, али брз на делу“.

Постоје доста сличности у порукама Светог Саве и Конфуција, иако их дели 17. векова и друга цивилизација. Зато треба читати Конфуција, али и поруке које нам је оставио Свети Сава. Они ће зближити дух Срба и Кинеза на опште добро.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: