ГЕОПОЛИТИКA: ЕУ ПОСЛЕ БРЕГЗИТА

FOTO Evopa i EU posle BregzitaЕвропа и Европска Унија после британског “Брегзита улазe у зону велике неизвесности са много непознатих у геополитичкој једначини. Британска авантуристичка политика жестоко је уздрмала ЕУ, али је отворила опасну игру растакања Уједињеног Краљевства. Отворена су врата низа националних референдума око изласка из ЕУ, али и форми државних сецесија што ствара ризик од ратних сукоба у Европи. ЕУ је “отворила врата“ моделу коме је сама кумовала деведесетих година подржавајући конфликте и сецесију појединих република бивше Југославије.

ЕУ је настала и вољом Велике Британије 1957. године у помирењу Немачке и Француске на програму “угља и челика“. Данас Велика Британија улази у “дужи развод“ са тешким последицама по стабилност Европе. ЕУ се налази пред искушењима преиспитивања своје политике, стратегије и скептичног односа према даљем проширењу Уније што може бити отежавајућа околност за Србију и друге земље које се налазе у процесу евроинтеграција. Одлуке изласка Велике Британије из ЕУ отвориће нову рецесију која је тек “залечена“ после светске кризе из 2008. године. ЕУ ће бити у тешким изазовима преиспитивања Шенгенског споразума и отворених граница, рачунајући ту и сукобе на економској основи својих чланица. Иступ Велике Британије из ЕУ и њен “развод“ трајаће доста дуго уз моћну дипломатију и разне конфликтне ситуације.

Сада је ЕУ у неком облику шока, а еврозона пред великим ризиком од урушавања.       Нема сумње да ће “Брегзит“ утицати и на смањење инвестиција у друге делове Европе, а доћи ће и до редуковања претприступних фондова на које рачуна и Србија. ЕУ и европске земље које су ван Уније, тек ће осетити економске последице, а то посебно важи за банкарски сектор у еврозони током наредних месеци.

Како би се избегле теже невоље по Европу, потребно је смиривање хладноратовских тензија између ЕУ и Русије. Европа и ЕУ је сада рањивија више него 1957, 1989. или 2008. године. Претње од исламског тероризма, миграната, рецесије, нових иступа из ЕУ или урушавања еврозоне, као и међудржавних сукоба или ратних конфликата у региону су појачане. Све ово биће усмерено на појачану одговорност Немачке, Француске, али и утицај САД који држи под конторлом ЕУ преко НАТО у Европи.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: