ПУТЕВИ ГОСПОДЊИ: (НЕ)ПРАВЕДНИ МУФТИЈА СРБИЈАНСКИ

FOTO Nepravedni muftija srbijanskiБеограђанин Иван Трифуновић, који је са 19 година прешао у ислам и постао Абдулах Нуман сада је нови муфтија србијански. Његова биографија је нетипична за исламског верског поглавара. Нуман је постао муслиман у Индији, а у  Аустралији је завршио четири факултета: Исламске науке, филозофију, социологију и економски менаџмент. Своју професионалну каријеру крунисао је звањем универзитетског професора и муфтије србијанског.

Нема сумње да је Абдулах Нуман образован и просвећен човек. Међутим, изјаве које је давао српским таблоидима делују страно и непримерено за једног верског великодостојника. Прва “шок изјава“ новопостављеног муфтије србијанског јесте да Босна мора да се уједини, а Република Српска да престане да постоји.  “Истина је да се једна земља која је величине тепсије, као што је БиХ, не може поделити на више република. То су онда републике толико велике да их свако од нас може ставити у горњи џеп кошуље“, каже Нуман.

Шта је позадина овако екстремних изјава муфтије Нумана када знамо да до сада ни један исламски верски поглавар на Балкану није био толико категоричан када је у питању укидање Републике Српске? Овде се више не ради о личном ставу муфтије србијанског, већ о његовом политичком промишљању. “Замислите шта би било кад би се сада Србија поделила. Када би Санџак постао Република Санџак или када би Војводина постала Република Војводина и када би након тога те две републике заузеле став. Ми сада више нисмо исто, ми смо сада нешто потпуно друго“, мудрује Нуман.

Од муфтије србијанског би више очекивали да даје изјаве које су у духу помирења, толеранције, а не да одговарају најцрњој идеологији исламских фундаменталиста, поготово када се зна  да се у БиХ и на Западу, али и у исламском свету говори о томе да је неопходно укинути Републику Српску.

Не треба заборавити да је Вики везир Мехмед паша Соколовић, који је био најближи у царској моћи после Сулејмана Величанственог у 16. веку, успео да свом брату патријарху Макарију и његовим потомцима омогући да владају Пећком патријаршијом и обнове светосавље у Турском царству до краја 17. века. Укидање Републике Српске значи и нови ратни конфликт на Балкану, али и протеривање православља и светосавља.

Јавно изречени ставови муфтије србијанског Абдулаха Нумана у супротности су са угледом и позицијом муслимана у Србији. Такве изјаве могу само да охрабре радикалне исламисте у БиХ који помажу акције ИСИЛ-а у Европи и на Балкану.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: