У ГОДИНИ МАЈМУНА: СРБИЈА НА “НОВОМ ПУТУ СВИЛЕ“

FOTO Srbija na Novom putu svileПосета кинеског председника Си Ђинпингa Србији један је од најзначајнијих догађаја у последњих десет година. Геоекономски посматрано, кинеска спољна политика и национални циљеви представљају дугорочно планирани “Нови пут свиле“ који повезује “кинеску доктрину моћи“ преко Балкана и Србије са Европом.

Званични Пекинг је Србију одабрао као државу која ће имати стратешки положај на копненом коридору “Новог пута свиле“, односно новог пута кинеске мегаекономије. На тај начин Србија за Кину отвара “капију Европе“. Ово је и вид стабилизације позиције Србије у региону и подизање државног и националног капацитета и ауторитета. Званичници Кине и Србије потписали су 22 билатерална споразума, међу којима је и заједничка изјава о успостављању свеобухватног стратешког партнерства. Тако је Србија постала део глобалних националних интереса Кине, међу којима је и остварење интереса у Европи.

Билатерални споразуми имаће велики значај за економски развој Србије од путне и железничке инфраструктуре, преко енергетике, ИТ технологија, војног сектора, па све до кулутуре  и науке. Од посебног је значаја велико инвестирање кинеских партнера у железару и стварања услова да се из  Смедерева у Европу извози квалитетан челик.

Вишедневни боравак кинеског председника Си Ђинпинга са супругом и великом државном и  привредном делегацијом у Србији  за председника Томислава Николића је сам врх политичке каријере, како каже, то је његово “животно дело“.  Нема сумње да је долазак кинеског председника после 32 године у Србију велики успех и нова “енергетска инјекција“ и за будућу владу Александра Вучића.

Наравно, треба размотрити и езотеричну страну и оправданост овако чврстог повезивања велике Кине са малом Србијом. Директор Института “Конфуције“ из Београда професор др Радослав Пушић нас подсећа да по кинеском хороскопу од фебруара 2016. години се налазимо у години “ватреног Мајмуна“.

“Ако бисмо узели само једну реч да опишемо годину Мајмуна, онда би то била ‘промена’. Међутим, то је по кинеском схватању најтеже резумети, а још теже у пракси применити. Са друге стране, ‘Мајмун’ влада бројним практичним вештинама, тако да ако је потребно отелотворити промену, онда је то понајбоље у години Мајмуна. Он је, на неки начин, симбол људске природе, са свим њеним врлинама и манама“, каже професор Пушић.

Сада Србија поред веома значајних унутрашњих реформи које прате параметре евроинтеграција на својој страни има још једну многољудну суперсилу која своју спољну политику осмишљава веома споро, али промишљено и на дуге стазе. Уосталом, кинеска пословица каже “Ако желиш избећи невоље, опрезно бирај пријатеље“.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: