ГЕОПОЛИТИКА: СРБИЈА “ПОД ЛУПОМ“ ЗАПАДА

FOTO Srbija pod lupom ZapadaКада теме из геополитике постану ексклузива у медијима, то значи да се велике силе  “мрште“ једна на другу или да “велики“ држе под лупом “мале“. Потреси од геополитичких гибања и те како се осећају у Србији, која на путу ка ЕУ пролази кроз иглене уши“, и то у позицији у каквој није била ни једна држава чланица ЕУ до сада.

Готово је незамисливо да би Србија могла да подржи централизацију БиХ и “низ воду“ пусти Републику Српску, да у истом пакету, одустане од војнотехничке сарадње са Русијом и привредне сарадње са Кином. Када би Србија одустала од Косова и Метохије, приватизације Железаре у Смедереву и свих контаката са земљама које још увек Србију препознају као неутралну и независну дражву, вероватно би тада ментори протеста “Не да(ви)мо Београд“ уклонили “жуте патке“ са улица српске престонице, различите контаминирано-деконтаминиране невладине организације би запевале “Оду радости“, НАТО трупе би се поред “косовске војске“ оплемениле и са српским командосима, а на лица амбасадора ЕУ и САД у Београду би се навукао осмех од уха до уха.

Стране дипломате и њихове владе, пре свега САД, Немачка и Велика Британија, нису много расположене и задовољне због пријатељских односа и јачања веза Србије са Русијом и Кином и њиховим интересима на Балкану. Русију САД и НАТО виде као “непријатеља“, а Кину као велику привредну конкуренцију.

Познато је да су западне дипломате од 2000. године у Београду имале значајан утицај на државне институције у Србији, и то кроз директно мешање у унутрашње ствари Србије. Поједине стране дипломате биле су у прилици да дају неумесне изјаве које су биле изван дипломатског протокола. Дипломате су оцењивале стање слобода медија у Србији, надзирале сарадњу са хашким трибуналом или рад појединих државних институција. Политика владе Александра Вучића је опредељења за ЕУ, али и стабилне односе са Руском Федерацијом и Кином. Очигледно да су то разлози за неке несугласице између Владе Србије и западних дипломатских представника у Србији.

Да би се Србија додатно слабила или држала у “кризној ситуацији“ активирају се процеси политичке дестабилизације Хрватске, БиХ и Македоније. На Косову се прећутно подржава све агресивнија политика Приштине у спречавању формирања Заједнице српских општина. Видан притисак на Србију иде и преко ММФ са додатним условима који отежавају политичку стабилност Србије.

Још увек је Србија “под лупом“ и пролази кроз велика искушења са поруком да на путу ка ЕУ мора више да буде кооперативна према САД и Немачкој, односно ЕУ. Без обзира на све, Србија се труди да буде конструктивни фактор мира и стабилности Балкана трудећи се да све више јача своје позиције како на Истоку, тако и на Западу.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: