ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗУЈУ: МЛАДИ У СРБИЈИ (НИ)СУ ЗА “ЧВРСТУ РУКУ“

Izvor Prlekija on netЕвропски покрет у Србији и студенти ФПН у Београду у свом истраживању дошли су до закључка да 70 одсто испитаника међу младима нема поверење у политичаре,  а више од половине испитаника сматра да парламентарни избори у Србији ништа неће променити. На основу узорка од око хиљаду анкетираних испитаника узраста од 15 д 29 година дошло се до резултата да већина анкетираних сматра да је боља политика “чврсте руке“.

Политичка и друштвена аномија и сви облици пасивности међу младима били су присутни и у време социјалистичког и једнопартијског друштва, као и данас, због недостатка шанси за посао, стан и формирање породице и дугог живљења у социјалној и друштвеној тегоби.

Већ 25 година млада генерација у Србији је у сталном притиску и политичкој депресији и страховима, почев од грађанских ратова, мобилизација, санкција, НАТО агресије, напуштања отаџбине, политичких избора који много обећавају, а споро мењају сурову стварност у Србији. Млади, посебно генерација од 18 до 30 година најмање је заступљена на биралиштима, тако да се више уочава облик друштвене и политичке малодушности, него опредељење за политичку “чврсту руку“. Политички гледано, млади су деведсетих година највише отпора давали Милошевићевом режиму, имали извесну наду после петог октобра 2000. године и онда су се у значајној мери повукли због губитка наде у праведније друштво.

Социолошки гледано, узраст од двадесете до тридесете године има “шарену слику“ света. Млади узраста од петнаесте до двадесете године живота су по свој прилици буновни, тако да се крећу у матрици политичког анархизма или националне деснице, док мади до 30 година по правилу ако су без посла или услова за живот имају негативни став према политици и власти. Млади у Србији пошто немају велико поверење у политичаре и власт тешко да су у већини опредељени за “чврсту руку“ или демократију као облик политичке власти.

Демократија подразумева једнакост шанси, слободу мишљења и избора посла и право на одлучивање. Млади од 15 до 30 година таква права у малој дози имају. Истовремено суштина и дух младих у 21. веку је негирање свих идеологија посебно тоталитарних и ауторитарних. Поглед им је усмерен ка личном животу, новчанику и могућности избора. Пошто таквих могућности у Србији нема довољно за младу генерацију, може се више рећи да су млади у Србији мање заинтересовани за политику и политички систем, и да о томе више мисле њихови родитељи, а они сами се опредељују за нове облике политичког и друштвеног бунта и отпора преко друштвених мрежа и разних НВО. Ова истраживања Европског покрета и ФПН ипак се могу ставити као хипотетичка, али и као упозоравајућа.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: