АНКЕТЕ ПОКАЗУЈУ: ГРАЂАНИ ОД ВЛАДЕ ТРАЖЕ ХЛЕБА И ПРАВДЕ

FOTO Građani od vlade traže hleba i pravdeВлада Србије би требало да буде формирана 16. јуна, мада мандатар Александар Вучић оставља могућност да то буде и касније, јер како каже законски рок је почетак септембра. Још се увек не зна ко ће све сести у министарске фотеље, нити које ће се све теме наћи у експозеу новог-старог премијера Србије. Оно што се за сада поуздано зна јесте шта већина грађана Србије очекује од власти.

По истраживању агенције “Фактор плус“ више од три четвртине грађана Србије занима развој економије, раст инвестиција и запошљавање. На другом месту приоритета којима треба да се бави Влада Србије јесте борба против криминала и корупције, а на трећем је решавање питања Косова. У анализи јавног мњења ЦЕСИД-а из априла 2014. године грађани су од владе тражили борбу против корупције и криминала.

Пут до радних места води подстицањем предузетништва пореским олакшицама предузетника. Поред тога преко сезонских послова и рада на јавним инфраструктурама и пољопривреди могуће је побољштати економску слику Србије. Поред страних инвестиција и приватизација Влада Србије може за наредне две до три године да осмисли стратегију јавних радова, односно српски  “Њу дил“, који би амортизовао социјалне ударе и пружио шансу за нова радна места. Веома је важно да се производња подигне на виши ниво. На тај начин побољшаће се и доходак по запосленом и по становнику. Потребно је развити властиту снагу за сопствени развој земље. Програм “кејнзијанског економског модела“ за Србију можда би био ефикаснији и праведнији, а држава би на тај начин била носилац социјалне равнотеже.

Несумњиво је да је ауторитет лидера СНС Александра Вучића већи од СНС и то је знак да грађани од политичких вођа очекују националну стратегију запошљавања и правде, односно борбе против корупције и “сиве економије“. По истраживању Агенције “Фактор плус“, 59 одсто испитаника подржава Александра Вучића, а СНС – 50,1 одсто. Економско извлачење Србије у много чему зависи од процена и оцена ММФ, стања у региону, али и политичке стабилности у Србији. Искуства у светској политици показују да стратегија “хлеба и правде“  најбоље се реализује преко уравнотежене стратегије државног интервенционизма и слободног тржишта.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: