ПИТАЊЕ НАД ПИТАЊИМА: ИМА ЛИ СРБИЈА ДЕФИНИСАН НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС?

FOTO Ima li Srbija definisan nacionalni interesМоћне државе у својој политици имају дефинисан национални интерес или државни разлог. Слабије или геополитички мање утицајне државе своје интересе, пре свега међународне, али и националне прилагођавају или следе политику моћних. На Балкану се укрштају моћни геополитички и национални интереси САД, НАТО, ЕУ, али и Руске Федерације и Турске. На унутрашњем плану појављује се интерес стварања „велике Албаније“ као последица уједињења Косова, Албаније и делова БЈР Македоније. Присутни су и хрватски интереси, али и турски интереси у БиХ,  на Косову или БЈР Македонији. Остаје отворено питање има ли Србија свој национални интерес?

Појам национални интерес чврсто је повезан са међународним односима, циљевима и ставовима политичких елита и најчешће је продукт политичке стратегије државе. Односи се углавном на међународне односе и позицију државе у међународној политици, а кроз тенденцију остварења постављених циљева и њихове употребе, и то као средство за боље позиционирање државе у међународним оквирима. Француски теоретичар међународних односа Рејмон Арон сматрао је да национални интерес указује на дугорочне циљеве државе. Теоретичар Ханс Моргентау уопштава национални интерес и сматра да га може на исти начин изразити за све државе. По њему, главни национални интереси свих држава су: безбедност, слава и идеја. Тако долазимо до тога да су национални интереси комбинација националне безбедности, морала и међународних односа.

Мали је број државних, политичких или страначких докумената у Србији који прецизније дефинише спрске националне интересе. Највећи део општег тумачења националних интереса произилази из Устава Србије али и из “живе политике“. У општи каталог српских националних интереса би могло да се уброји очување Косова. На другом месту је подршка очувању Републике Српске, јер је Србија гарант позиције РС по Дејтонској мировној конференцији из 1995. године. Национални разлог Србије је војна неутралност, све док се грађани Србије не изјасне другачије путем референдума.

У склопу актуелних државних интереса је и приступање Србије у ЕУ, али је и ово питање ограничено референдумом грађана Србије. Државни разлог је стабилност у региону, економски напредак и заштита од разних облика урушавања суверенитета и интегритета Србије. Посебан национални интерес Србије је очување природних ресурса и њихова заштита од евентуалне продаје странцима.

Србија не води експанзионистичку политику на Балкану као неке друге државе, али има обавезу заштите своје националне мањине у региону. Национални интерес или државни разлог се постиже економском, политичком и војном снагом државе, њеним међународним положајем и бројем савезника и пријатеља посебно међу моћним државама, стабилношћу унутрашње политике и јачини владе, као и снагом демократских институција. Партијски интереси странака на власти нису по дефиницији национални интереси, али се они уграђују у циљеве владине и институционалне политике, тако да су странке на власти “тумачи“  државног разлога.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: