ГЕОПОЛИТИКА: ТРИЛАТЕРАЛА ПРИПРЕМА БАЛКАН ЗА ОСВАЈАЊЕ РУСИЈЕ

Foto eunavfor.euАко и даље главну реч у свету буду водили “владари из сенке“, познатији као Трелатерална комисија, Срби и Хрвати неће више ратовати једни против других, него једни уз друге. Према најновијем документу америчког конгреса под називом “Акт о превенцији руске агресије 2014“, наведен је детаљан план операција САД и НАТО у циљу овладавања Евроазијом, односно војног сламања Русије. По том документу Хрватска и Србија су предодређене да се нађу на страни НАТО савеза. Документ открива план по коме ће англоамеричке снаге у сарадњи са чланицама ЕУ направити нови систем који ће омогућити несметану финансијску потпору војскама балканских земаља.

На тај начин ће бити бачене у други план све вишедеценијске спорне тачке између Србије и Хрватске, почев од државних граница, преко повратка имовине, па све до решавања питања несталих у претходном рату. Отуда и напрасна писана сагласност Хрватске за отварање поглавља 23 у преговорима Србије о прикључењу Европској унији, али и прећутна сагласност српске стране да ће се повиновати само неким захтевима Хрватске. Примера ради, у Бриселу је договорено да Србија неће процесуирати хрватске држављане.

Англоамеричке намере су сасвим јасне. Потребно је балканске земље што дуже држати у релативно нестабилном унутарполитичком статусу. Школски пример за то је Хрватска која се налази у дубокој политичкој кризи, како унутар владајућих коалиција, тако и у борби за власт ХДЗ Томислава Карамарка и СДП бившег премијера Хрватске Зорана Милановића. Све су израженије политичке разлике као и ширење социјалног незадовољства које може довести до превремених избора, али и шире уставне и политичке кризе.

У хрватским медијима као могућа опција спомиње се и могућност да поднесе оставку “хрватски Милан Панић“ – премијер Тихомир Орешковић, иза којег стоје западне дипломатије, који је доведен у Загреб као компромис између владајуће и опозиционе опције. Очигледно да наметнута решења не могу да донесу неки ваљан резултат. Друга опција је да премијер Орешковић трага за новом саборском већином, а трећа је договор унутар ХДЗ и МОСТ-а који подразумева одлазак из владе двојице потпредседника Томислава Карамарка и Боже Петрова, лидера владајућих партија. Постоји и могућност договора између МОСТ-а И СДП-а око нове владе. Ова опција је најамње могућа.

Са друге стране, без дипломатског увијања западне силе одашиљу поруке немирним балканским земљама, попут оне послате званичном Београду да Србију на путу за ЕУ не кочи Хрватска, него блискост са Русијом. Дакле, политичка слагалица није превише компликована. Сви путеви из Вашингтона и Брисела воде у Москву.

Пишу: Предраг Прокопљевић и Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: