ГЕОПОЛИТИКА: КОСОВО МОРА ОСАТАТИ ЈУЖНА СРПСКА ПОКРАЈИНА

JEREMIĆ, TRAMP I PUTINКосово и Метохија је од 1999. године дефинисана као зона утицаја НАТО савеза са циљем да превасходно званични Вашингтон оснажи своју стратешку контролу над већим делом Балкана. Истовремено овим се смањује утицај Руске Федерације на овим просторима. САД су Косово дефинисале као свој војностратешки полигон тестирања модела недовршене марионeтске творевине. Косово је послужило као живи експеримент за све оно што се догодило у Либији, Ираку, Сирији

Због размештања НАТО ракeтног штита у Румунији отвара се питање могућих планова и пројекција САД да од Блакана, пре свега од БиХ, Косова, Црне Горе, Албаније, Румуније, Бугарске,  али и Хрватске, обликују јаку НАТО “базу“ као вид провоцирања Русије “голом силом“. Петар Искендеров, сарадник Руске академије наука, упозорава на подмукле планове Вашингтона и НАТО, који Косово сагледавају као важну војну базу.

Искендеров с правом отвара могућу опцију да би Косово или било која друга држава чланица НАТО на Балкану у блиској будућности могла постати део европског ракетног штита. Нема сумње да Вашингтон жели да Балкан претвори у одскочну даску за развијање своје војне инфраструктуре у напредовању ка границама Русије. Искендеров сматра да би САД на Косову могле да разместе своје радаре ширег домета.

Америчка база “Бондстил“ код Урошевца, која је изграђена 1999. године, за сада нема офанзивну намену, већ служи као заштита косовске независности од Србије која се немири са фактичким стањем на терену. Поред тога, “Бондстил“ има задатак да одврати Русију да на било који начин војнички буде присутна на Балкану по било ком основу. САД и НАТО су захваљујући балканским конфликтима добиле “гратис“ дуготрајно присуство у региону. На тај начин САД директно утичу на политике већине влада и њених безбедоносних формација, рачунајући ту и стварање тзв. “Косовске армије“ од Косовског заштитног корпуса, који је обучен по НАТО стандардима и састављен од ветерана “ОВК“. Тренутну ситуацију на Косову и њен политички естаблишмент  контролише САД преко своје дипломатије и оружаних снага, као и разних паравојних формација. ЕУ и УН само прате и следе политику САД на Косову.

Овакву сурову и суморну геополитичку слику Балкана понекад је потребно зачинити и са неколико мрвица политичког оптимизма. Српски таблоиди су већ почели да анализирају како постоје извесне шансе да будући председник САД буде Доналд Трамп, а генерални секретар УН Вук Јеремић. Уз подршку председника Руске Федерације Владимира Владимировича Путина и словенофила Трампа независност квазидржаве КиМ би озбиљно могла да буде доведена у питање. Са таквим распоредом фигура на светској геополитичкој шаховској табли Србија би имала велике изгледе да успешно оконча своју дипломатску борбу за очување јужне покрајине.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: