ГЕОЕКОНОМИЈА ЕВРОАЗИЈЕ: СРБИЈА НА НОВОМ “ПУТУ СВИЛЕ“

Foto Twitter PrintscreenОчекивана посета председника НР Кине Ши Ђинпинга званичном Београду од изузетне је важности, јер је то прва посета кинеског председника Србији после 32 године. Кина је већ направила дугорочни план сарадње са земљама дуж руте “Један појас, један пут“ међу којима се налази и Србија. Кинеска развојна банка је прошле године оценила да ће у наредних осамдесетак година овај пројекат достићи вредност од 900 милијарди долара.

Реч је, наиме, о старом-новом “Путу свиле“ који има готово два миленијума бурне историје трговинских односа између источне и западне Евроазије. Инфраструктурни и енергетски пројекти су покренути још 2012. године на предлог званичног Пекинга. У њима учествује 60 одсто светског становништва из 60 земаља међу којима је и Србија. Да бисмо боље разумели димензије овог пројекта довољно је рећи да су кинеске компаније у прва три квартала прошле године инвестирале 12 милијарди долара у економије 48 земаља душ “Појаса и пута“, са годишњим растом од 66,2 одсто.

Мудром пословном политиком којом усклађује своје могућности са потребама потенцијалних партнерских земаља Кина улаже напоре да подстакне своје компаније да део профита уложе у развој локалних самоуправа земаља партнера. За Србију су од изузетног значаја пруга Београд-Будимпешта, као и копнено-морска експресна линија Кина-Европа, и наравно решавање горућег проблема продаје “Железаре Смедерево“ кинеском “Хестилу“.

За разлику од агресивног наступа на модерном тржишту које заступа западњачки модел корпоративног управљања привредом, Кинези не намећу свој вредносни систем. Њихова пословна експанзија је усмерена у два правца. Док са једне стране промовишу предузетништво малог и средњег бизниса, са друге стране веома темељно реализују пројекте на државном нивоу. Сведоци смо њиховог “мрежног повезивања“ у локалним срединама широм Србије. Такође, имају веома предусретљив став када је у питању међудржавна сарадња, што су и доказали изградњом моста који повезује Земун са Борчом.

Кинезе не занима империјалистичка експанзија. Они могу да чекају веома дуго, све док не установе колико је значајно то што раде са Европом, Балканом или неком конкретном државом.

Примера ради, званичном Пекингу одговара геостратешка позиција Србије. У политичком смислу за Кинезе је значајно што Србија није члан ЕУ. Као таква, Србија је одлична база за ширење кинеских интереса ка Западној Европи.

Уосталом, то потврђују и речи председника Центра за истраживање Владе Кине Ли Веја, који је током недавног сусрета са председником техничке владе Александром Вучићем рекао да ће посета кинеског председника Србији дати импулс ширењу и јачању билатералне сарадње.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: