ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАН – АВАНГАРДА ЕВРОАЗИЈСКОГ ПРОСТОРА

rusija-i-srbijaРуска геополитика на Балкану је од војностратешког концепта прешла на геоекономску димензију, уз акцентовање “братске блискости. НАТО је Русима непријатељ у сваком смислу, који је све ближи њиховим границама. Русија је значајно истиснута из региона проширењем НАТО на балканске државе које су постале чланице ЕУ.

Незванична посета актуелног мандатара за састав нове Владе Србије Александра Вучића Москви носи двоструку поруку. Са једне стране дат је сигнал званичном Кремљу да је у време када под менторством подмуклих западних служби “балкански лонац“ достиже тачку кључања, званични Београд је спреман да ионако добре билатералне односе са Москвом подигне за још једну лестивицу и то у свим сферама друштвеног живота. Са друге стране, Русија очекује да ће се у новој Влади Србије наћи министри који ће озбиљно поклањати пажњу развоју билатералних односа између Русије и Србије.

У судару атлантистичке и руске геополитичке доктрине интерес званичне Москве је да Србија буде неутрална да би могла посредно да има утицај на Балкан где би Србија била неугодан “каменчић“ у цокули НАТО армаде. Приступ Црне Горе у НАТО ремети руске геополитичке циљеве. Русија је уложила знатна средства, логистику у одвраћању Црне Горе од НАТО. Међутим, приступ Црне Горе НАТО савезу спречава Русији приступ лукама које запљускује Јадранско море.

Руски политички аналитичари сматрају да малим балканским земљама ступање у НАТО неће донети ништа добро. Укратко, постаће робови. Србија је зе сада војно неутрална држава, а сва истраживања јавног мнења и политички програми водећих партија у Србији указују на то да НАТО није популаран међу Србима.

Сваки војни и политички савез по правилу функционише по принципима моћи, хијерархије и утицаја. Утемељивач савремене руске школе геополитике Александар Дугин сагледава Србију као шире геополитичко “двориште“ Русије и православља, али са поштовањем правила игре. По Дугину, заједно са братском Русијом, српски етнички простор био би слободан. Као и у свакој породици, требало би поштовати старије, али би тада Србија била заштићена и слободна у оквирима “породице“.

Између Русије и Балкана не треба стављати знак једнакости, као што ни између Балкана и Западне Европе не треба стављати знаке негације. Србија је део глобалне западне цивилизације са духовним коренима источног простора. Дугин каже: “НАТО је нелогичан, јер мислим да православни Балкан, српски и словенски Балкан није увек истоветан са Русијом, већ Балкан представља авангарду нашег евроазијског, православног и поствизантијског простора. Ви нисте Западна Европа“.

Истини за вољу, Србија није Западна Европа, али јој Западна Европа културолошки и економски није тако далека. Истовремено Русија је духовно блиска Србији у оној мери у којој се може на глобалном плану очувати “православна вертикала“ српског народа са спасоносном парадигмом светосавског погледа на свет и снагом руског православља.

Пишу: Томислав Кресовић и Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: