ЗАПАДНИ БАЛКАН: СРБИЈА И МАЂАРСКА ФАКТОРИ СТАБИЛНОСТИ У РЕГИОНУ

VUCIC - ORBAN

VUCIC – ORBAN

Простор Западног Балкана, као и Средње Европе, хронично је геополитички нестабилно подручје. Балканске државе доживљавају видне политичке кризе. Тренутно по политичкој стабилности доминантан утицај има Србија. Од средњоевропских земаља стабилну владу има Мађарска, која упркос кризи која потреса евро-зону због миграната показује завидни ниво самосталности и заштите националних интереса.

Велика победа СНС на парламентарним и локалним изборима донела је владајућој коалицији такав политички капацитет који није забележен у Србији од избора деведесетих година. Неоспорно је да лидер СНС Александар Вучић има суверени ауторитет који му омогућује да реализује шире политичке и економске планове на путу Србије ка ЕУ и њеној социјалној и правној консолидацији.

Сигурно је да стабилне владе и и ауторитети премијера Србије Александра Вучћа, као и премијера Мађарске Виктора Орбана су “камен темељац“ за стабилност региона Западног Балкана. Истовремено, такве владе представљају “трн у оку“ геополитичким интересима западних сила којима одговарају нестабилни режими, јер је увек лакше манипулисати државама са слабим владама. Стабилне владе на Балкану су у стању да остваре квалитетну међусобну сарадњу и на тај начин да избегну међудржавне, етничке и шире опасности, пре свега ланчане економске кризе, а затим и нежељене конфликтне ситуације.

Међутим политика јачања поверења између Београда и Будимпеште не смета само геополитичким интересима појединих суперсила, већ и Хрватској која себе као чланицу ЕУ и НАТО види као лидера на Западном Балкану.  Упркос свему, Мађарска подржава Србију на путу ка ЕУ,  захваљујући, пре свега добрим односима два премијера и политичком позиционирању мађарске мањине у Србији, која ће преко Савеза војвођанских Мађара учествовати у власти на републичком и покрајинском, али и локалном нивоу где су Мађари већинско становништво.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: