АЛТЕРНАТИВНА ПОЛИТИКА: КАД БИ СРБИЈА ИМАЛА МИНИСТАРСТВО ЗА СРЕЋУ

FOTO Kad bi Srbija imala ministarstvo za srećuКажу да срећу можемо пронаћи у малим стварима. То је стање када се човек осећа добро, када живи у складу са својим могућностима и када успева да буде реалан у својим жељама. Феноменом среће за којом човек жуди баве се психолози, социолози, а све више статистичари и политиколози. Познато је да људи који живе у “срећним земљама“ дуже живе, имају више слободе у животним изборима, великодушнији су, а такве државе имају већи БДП по глави становника и мање корупције.

Водећи “разбијач митова“ у области популарне психологије са Универзитета у Хертфордширу и један од најцитиранијих психолога у медијима Ричард Вајзман са својевремено је покренуо “Школу за срећу“. Полазници који су прошли једномесечни курс савладали су “лаке технике“ како да постану срећни. Вајзман препоручује да при доношењу неке одлуке потребно је да пратите своју интуицију. Срећним људима је битно како осећају и шта мисле док праве неки избор, уместо да разматрају рационалну страну ситуације. Зато је препоручљиво да се унесе разноврсност у живот, уместо да се тежи рутини. Потребно је увек видети позитивну страну, чак и онда када је ситуација веома лоша.

Јужноазијска Краљевина Бутан је јединствена по томе што води рачуна о срећи својих грађана. У те сврхе увели су Министарство за срећу. Ускоро ће ово министарство имати и Уједињени Арапски Емирати. Бутански краљ је 1972. године, по узору на будистичку традицију, промовисао бруто националну срећу (БНС), као својеврсну противтежу бруто националном производу (БНП). У Бутану је лов забрањен, шуме се не крче, а грађани су у већини вегетаријанци.

Почев од 2004. године у свету је одржано пет међународних конференција о пракси и мерењу БНС. Као ефекат свега тога, на 65. седници Генералне скупштине Уједињених нација одржаној 2011. године, усвојена је Резолуција о срећи, као својеврсном приступу развоју. У Бутану већина становника кажу да су срећни људи, а практично ова парламентарна монархија производи довољно да може саму себе да издржава.

У свету је још увек прави хит израчунавање Светског индекса среће. Најновије истраживање која је објавила мрежа “Одрживи развојни циљеви“ под називом “Срећа у свету 2016“ урађен је за потребе Уједињених нација. На листи од 157 земаља Србија се нашла на 86 месту, а најсрећнији су становници Данске, који су после годину дана преузели ову престижну титулу Швајцарцима.

Када сагледамо како становници Бутана без великог материјалног богатства живе срећно можемо само да се запитамо да ли би грађани Србије подржали мандатара да формира Министарство за срећу? Како је мало потребно да будемо срећни, само што нам то “мало“ тако често недостаје.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: