ИЗ НАШЕГ УГЛА: ИМИЏ СРБИЈЕ – НОЛЕ И ВУЧИЋ

FOTO Imidž Srbije Nole i VučićИмиџ је перцепција коју људи имају о спољним, видљивим особинама фирме или робне марке, личности или државе. Најпознатија дефиниција каже да је имиџ „резултат међусобног утицаја свих искустава, утисака, уверења, осећаја и знања људи о организацији, односно држави“. Јачање имиџа државе је сложенији процес од робне марке, компаније или угледа појединца.На имиџ државе посебно ако је била на негативној скали као што је то дуго била Србија изискује промену друштвеног и политичког понашања, већу толеранцију и отварање према региону и праћењу светских политичких токова.

Држава има добар имиџ када је економски стабилна, када постоји јачање људских права, слобода медија, слобода инвестирања, стабилност државне и владине политике, углед њене дипломатије и првих људи у власти, смањење државне корупције и вредни резултати у сфери културе и спорта. Политички имиџ једне државе се мери унутрашњим квалитетом власти, али и ширином утицаја једне државе у свету и угледом који има државни врх.

Током деведесетих година Србија је имала лош имиџ због ратова у окружењу, санкција и међународне медијске сатанизације. Србија је после 2000. године почела да се окреће према свету и региону, али са заостатком и задржавањем негативног имиџа. Последњих неколико година Србији расте углед у региону и свету. Њен имиџ данас гради тенисер Новак Ђоковић, спортски ас чија je каријера још увек у успону. На унутрашњем плану нови имиџ Србије гради и политика лидера СНС и премијера Александра Вучића који je отворио Србију и према Западу и према Истоку, подстичући мирољубиву и равнотежну политку на Балкану.

Имиџ подразумева и емоционалну представу (слику) у вези са неком личношћу, предметом, организацијом или акцијом. Најбољу манифестацију јачања државног и политичког имиџа дао је премијер Србије својим одласком у Сребреницу 2015. године, а затим и организацијом сусрета власти Федерације БиХ у Београду.

Имиџ се често везује за једну једину особину, ману, врлину, карактеристику или стил. То је слика коју појединац ствара о себи, односно термин који се најчешће употребљава да означи комуникацију и промену коју личност предузима, ослањајући се на своје саветнике. Премијер Александар Вучић користи искуства успешних политичара из ЕУ и раније политичке прошлости Србије и вешто их пакује у сопствени стил за који је потребно време да би се потпуно обликовао.

Позитивна кретања Србије у региону дају за право да премијер Вучић за сада има добар рејтинг у ЕУ, који сигурно није свима по вољи. Свако ко дође на власт обликује самога себе кроз начин вођења политике и остављања личног печата у јавности.

Пише: Томислав Кресовић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: