ГЕОПОЛИТИКА: БАЛКАНСКИ ЛОНАЦ ПО АНГЛО-АМЕРИЧКОМ РЕЦЕПТУ

FOTO Balkanski lonac po anglo-američkom receptuПроцес евроинтеграција Србије је толико спор да је прерано извлачити закључке када ће и да ли ће се уопште завршити. Неодговоран однос према Бриселском споразуму од стране власти у Приштини, али и дијаметрално различите изјаве представника ЕУ и Републике Србије показују да се том процесу не назире крај. Најновији пример су изјаве потпредседнице Европског парламента Улрике Луначек која, мислећи на Србију, у помирљивом тону каже да ЕУ неће дозволити да прими државу која нема дефинисане границе. Са друге стране, председник Србије Томислав Николић изражава наду да признање Косова никада неће бити услов за улазак Србије у ЕУ, а “ако ће то бити услов за наше чланство у Унији, не морају да нас приме“.

Луначек потврђује да признање Косова није формулисано у правним тековинама ЕУ, као и ни у једном од поглавља, али да ће ЕУ прихватати само земље које имају јасно дефинисане државне границе. Истовремено  Луначек подсећа приштинске власти да је спровођење Бриселског споразума један од услова да Косово као и Србија наставе свој европски пут. Очигледно је да ЕУ толерише да Заједница српских општина буде формирана у складу са одлуком Уставног суда Косова. То значи да ЗСО неће имати никаквих извршних овлашћења, већ ће то бити институција за пружање услуга грађанима.

Председник Србије Томислав Николић је мишљења да Европска унија показује изузетан утицај на Србију, а са друге стране немоћ према захтевима Приштине.Основни проблем је што актуелна власт у Србији нема довољно маневарског простора да постигне унутрашњи консезус по питању брањења спољнополитичких приоритета и виталних националних интереса. Влада Србије још увек није формирана, а за сада монолитна сарадња “српских земаља“ је неодржива због конфузне политичке ситуације у региону. Иако је фокус усмерен на унутарполитичка дешавања у Републици Српској, хронични проблем јесте изузетно удаљена позиција власти у Црној Гори која се отворено дистанцира од српства у односу на опозицију и просрпске снаге у црногорском друштву и политици.

И док поједини званичници из Лондона изражавају скепсу да ће Србија и балканске земље у догледно време бити примљене у ЕУ под девизом “шта ће нам нови проблеми“, званични Вашингтон привидно подржава евроинтеграције не би ли што пре пресекао “Гордијев чвор“ српско-албанских несугласица, али на штету Србије. Своју доминацију у региону англо-амерички фактор реализује под геслом “завади па владај“. Дестабилизацијом региона аутоматски се смањује утицај Руске Федерације на поједине земље у региону. Самим тим нарушава се и међународна позиције Србије која све време покушава да сачува свој неутралан положај.

Пише: Предраг Прокопљевић

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: